Smrtonosni virusi iz svemira su nam bliži nego što možemo da pretpostavimo?!

Autor: b92.net

Razonoda

23.02.2020

07:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Profesor Dov Grinbaum, direktor Instituta za pravne posledice novih tehnologija "Zvi Mejtar" izraelskog akademskog instituta, tvrdi da traženje života izvan Zemlje može biti pretnja od zaraze gore od koronavirusa.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

On je istakao da se u doba brzog putovanja i lakoće kretanja virusi brzo i lako šire. Istovremeno, kako je napomenuo, istraživanja u poslednjih nekoliko decenija pokazala su da neke bakterije postaju smrtonosnije i otpornije kada se uzgajaju u svemiru.

Uprkos popularnom naučno-fantastičnom mitu o smrtonosnim zarazama iz svemira, NASA nastavlja da eksperimentiše i šalje uzorke genetski uzgojenih bakterija na Međunarodnu svemirsku stanicu. Iako je "širenje vanzemaljskog virusa u stvarnom životu malo verovatno", analitičar kaže da ne treba biti previše optimističan.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- U radu objavljenom prošle godine, astrobiolozi navode da bi se virusi mogli širiti oko galaksije čak i na naizgled mrtvim svemirskim stenama, pružajući dokaze o životu ili nekoj njihovoj varijaciji u svemiru - zaključio je.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Više od naučne fantastike?

Grinbaum kaže da ako vanzemaljski život postoji, "tu je i mogućnost da se unesu nove zaraze daleko opasnije od koronavirusa".

Pored toga, on je istakao da je život otkriven na mestima koja su nekada smatrana nenaseljivim i nemogućim za preživljavanje.

To se dešava usled nedostatka opreme za otkrivanje virusa tokom rada u svemiru, mada istraživači već imaju opremu za sakupljanje postojećih virusa na kamenju vraćenom iz svemira. Kako je zaključio, virusi će "biti pronađeni pre nego što mislimo da bi se moglo dogoditi".

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dok NASA planira da isporuči stene sa Marsa, japanska misija "Hajabus 2" kreće sa asteroida Rjugu sa uzorcima stena. Kako Grinbaum ističe, postoji opasnost da bi neka misija mogla da donese zaraze iz svemira, piše Sputnjik.

- Iako se nadamo da nijedna od ovih misija neće doneti neke zaraze, verovatno će se u nekom trenutku u budućnosti to i desiti - zaključio je.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading