NEKI SIMPTOMI SU SAKRIVENI OD JAVNOSTI: 5 teorija zavera o koronavirusu zbog kojih internet PUCA PO ŠAVOVIMA!

Autor: Republika

Razonoda

17.03.2020

08:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od samog izbijanja koronavirusa razvijale su se brojne teorije zavere koje "pojašnjavaju" gde je virus nastao, na koji način je dospeo u javnost, koja mu je stvarna svrha...

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Internet "puca po šavovima" od celog niza nedokazanih, a u nekim slučajevima i potpuno neverovatnih teza koje, najčešće, nemaju nikakve veze sa stvarnošću. U nastavku je samo nekoliko od ovih teorija koje je analizirao nemački Fokus, a nove tvrdnje nastaju, doslovno, iz sata u sat.

1. Kina je želela da koristi koronavirus kao biološko oružje protiv SAD

LAŽ

Teoretičari zavera smatraju kako je koronavirus nastao u tajnim kineskim laboratorijima, a da mu je prva namena bila biološko oružje. Tačno je doduše da je u Vuhanu, kineskom gradu u kome je i počela epidemija bolesti koja danas drma svetom, smeštena istraživačka laboratorija koji se bavi virologijom, ali naučnici su jednoglasni u tvrdnjama kako je koronavirus nastao u prirodi, a ne u laboratorijima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

To pokazuju i nezavisne analize genoma virusa koje su objavljene u jednom od najuglednijih svetskih naučnih publikacija.

2. Uzimanje ibuprofena omogućava brže širenje virusa

NETAČNO Ibuprofen je jedan od najčešćih lekova protiv bolova i povišene temperature, ali tvrdnja kako njegovo uzimanje pospešuje širenje virusa nije tačna. Ova glasina nastala je kao lažna vest koju je, navodno, preko Vots Apa proširio jedan od zaposlenih Univerzitetske bolnice u Beču. Oglasila se i sama ustanova koja je poručila da ne treba verovati ničemu što se objavljuje na Vots Apu već na službenim kanalima komunikacije. Prema njihovim tvrdnjama, ibuprofen ne pospešuje razvoj i prenos koronavirusa, odnosno nema negativnih uticaja na sliku bolesti.

3. Koronavirus je opasniji od SARS

NETAČNO

Ova tvrdnja jednostavno nije tačna. Novi koronavirus je više zarazan od patogena SARS-a ali nivo teškog obolevanja bila je kod SARS-a puno češća.

RepublikaFoto: e-stock/D. MILENKOVIĆ
Foto: Ilustracija

U najvećem broju sučajeva, obolevanje od koronavirusa prolazi sa blagim simptomima, ponekad čak i bez ikakvih simptoma. Ujedno, zaraznost ospica je veća nego zaraznost koronavirusom i, kako tvrdi dr Bernd Salzberg sa Nemačkog društva za zarazne bolesti, nema razloga za paniku.

4. Neki simptomi koronavirusa se kriju od javnosti

NETAČNO

Postoji verovanje da su osipi koji svrbe i specifični crveni otoci na koži neki od simptoma koronavirusa koji se kriju od javnosti.

- Prema mojim saznanjima niti pacijenti koji su bili zaraženi SARS-om kao i sadašnjim koronavirusom nemaju nikakav osip na kož - komentarisao je za nemačku TV stanicu ARD Hartmut Hengel, profesor virologije na Univerzitetskoj klinici u Frejburgu i predsednik Udruženja virologa.

5. Institut koga podržava fondacija "Gejts" ima patent na koronavirus

NETAČNO

Prema tvrdnjama teoretičara zavere na internetu, fondacija Bila Gejtsa finansirala je razvoj patogena.

RepublikaFoto: e-stock/D. MILENKOVIĆ
Foto: Ilustracija

Činjenica je kako Pirbrajt institut još od 2015. godine ima patent pod nazivom "Coronavirus", ali reč je o patentu za vakcinu protiv virusa ptica. Istraživanje koje je tada sprovedeno nema nikakve veze sa sadašnjom pandemijom.

Koronavirusi nisu samo COVID-19 koji sada hara svetom, već i SARS, MERS, pa ptičiji virus protiv kojeg je 2016. institut razvio vakcinu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading