(VIDEO) MASKA PROTIV KORONAVIRUSA: Napravite je lako uz samo par koraka!

Autor:

Razonoda

18.03.2020

15:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog nestašice maski za lice ljudi širom sveta dolaze na razne načine kako da se zaštite od koronavirusa. Uz samo nekoliko lakih koraka napravite sami svoju masku za lice koja ne zahteva neko preterano umeće niti su vam potrebne neke posebne stvari koje nemate kod kuće. Jer ćete samo na taj način uspeti da zaštitite i sebe i mnoge druge.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

U kućnom karantinu možete biti vredni i sami napraviti maske za lice protiv virusa za sebe i svoje najbliže.

Podsećamo da je u borbi protiv virusa neophodan dodatan oprez i češće pranje ruku kojima se virus može preneti. Naime virus možete pokupiti gotovo svuda na javnim površinama dodirom svojih dlanova.

Ukoliko istim dlanovim dodirnete lice postoji velika verovatnoća da sam virus uđe u vaše telo i da se zarazite. Pored maski za lice neophodan je oprez oko higijene ruku a maske za lice će smanjiti šanse da se virus nađe u vašem telu ukoliko se virus nalazi u vazduhu. Zbog toga treba izbegavati prostorije u kojima se nalazi veći broj ljudi.

Maske za lice možete napraviti od različitih materijala, ono što je bitno jeste da maska prati oblik vašeg lica a odabir materijala je veoma bitan kako bi sprečio prolazak virusa kroz isti.

Kako bismo vas podstakli da sami napravite maske za lice protiv virusa, prikazaćemo vam neke od najboljih načina koje zaista možete iskoristiti i sami napraviti maske ukoliko niste uspeli da ih kupite u apoteci. Važna napomena jeste da maske protiv virusa koje sami napravite ne koristite više puta.

Masku nosite ukoliko kašljete ili kijate, iako nemate dijagnostikovan COVID-19 jer je ovo vid odgovornog ponašanja prema drugima. Savetujte ljudima u svom okruženju da u istoj situaciji postupaju kao i vi.

Kako se koristi maska za lice protiv virusa

  • Pre stavljanja maske protiv virusa neophodno je da temeljno operete ruke ili odgovarajućim dezinfekcionim sredstvima.
  • Prilikom postavljanja maske za lice, nos i usta moraju biti pokriveni a ne sme postojati prazan prostor između lica i maske kroz koji može slobodno proći vazduh (samim tim i virus).
  • Nemojte dodirivati masku rukama dok je na licu. Ukoliko je potrebno da je bolje namestite, prethodno operite ruke.
  • Masku za lice promenite čim postane vlažna.
  • Jednu masku nikako ne treba koristiti dva ili više puta.
  • Prilikom skidanja maske nikako je ne dodirujte sa prednje strane.
  • Iskorišćenu masku bacite u zatvorenu kantu za otpatke i naravno, ponovo operite ruke.

Ukoliko se pridržavate saveta drastično smanjujete mogućnosti da i vi budete žrtva virusa. Sada kada sve ovo znamo, pogledajte kako možete sami od kuće napraviti masku za lice protiv virusa.

Potrebni sastojci:

- Kuhinjski papir

- Ubrus

- Gumice ili rastegljivi kanapi

- Zumba za bušenje rupa na papiru

- Lepljiva traka širine 5 cm

- Spojevi za vezivanje

- Makaze

- Plastikom presvučena žica

- Naočare

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading