Imate psa ili mačku a u izolaciji ste? Na ove stari morate da obratite pažnju

Autor: kurir.rs, republika.rs

Razonoda

28.03.2020

07:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pravila šta smete, a šta ne smete raditi dok ste u samoizolaciji prilično su jasna, a najbitniji savet je da "nije dozvoljeno izlaziti iz kuće".

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Šta ako imate kućne ljubimce, konkretno psa, i svi vaši ukućani su u samoizolaciji ili ste samac? Jesu li i psi osuđeni na samoizolaciju i mogu li izdržati 14 dana s vlasnikom u stanu.

Psi i mačke ne prenose virus Za početak valja naglasiti kako ne postoji nijedan dokaz da domaće životinje, pre svega psi i mačke, prenose Covid 19. Isto tako, nije poznat nijedan slučaj da su kućni ljubimci oboljeli od Covid 19.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) na svojim službenim stranicama navodi da ne postoje dokazi o prenosu virusa s pasa i mačaka na ljude, kao ni obrnuto, ali isto tako daju i preporuku.

Zdravorazumski je da perete ruke i ne izbacujete kućne ljubimce na ulicu

- Izbegavajte kontakt s ljubimcem ako ste zaraženi ili u samoizolaciji - piše na službenim stranicama Svetske zdravstvene organizacije. Isto tako preporučuje se i da perete ruke pre i nakon kontakta s vašim kućnim ljubimcima. Naime, psi i mačke na svojim šapama mogu preneti  Covid19 pa bi zbog toga trebalo pojačati higijenu nakon svakog izlaska psa, a kućnim mačkama koje povremeno bez kontrole izlaze van zabraniti izlazak.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Isto tako, kao i kod običnih predmeta, postoji mogućnost mehaničkog prenosa virusa pa tako bolesna osoba može iskašljati virus na dlaku kućnih ljubimaca.

Ako vam je određena samoizolacija, bilo bi najbolje da svog psa ili mačku predate nekom članu vaše porodice koji nije u samoizolaciji, ali ako to ne učinite, nema jasnih preporuka. U svakom slučaju, zdravorazumski je preporučiti da nipošto ne napuštate svoje ljubimce i ne bacate ih na ulicu.

Stvorite zalihe hrane za kućne ljubimce, na opterećujte druge Preporučuje se da stvorite zalihe hrane za svog psa i mačku kako ne biste opterećivali nekoga ko bi se brinuo o vašem kućnom ljubimcu u slučaju epidemije.

Međutim, kako pas traži izlaske i šetnje, postavlja se pitanje kako se nositi s tim?

Ako živite u zgradi, a nemate okućnicu i vrt gde možete pustiti psa - u problemu ste. Psi su, naime, skloni nervozi ako im nije osiguran dovoljan nivo uobičajenih aktivnosti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Problemi vršenja male i velike nužde su rješivi u stanu, dok dio veterinara za izolaciju u stanu predlaže tzv. mentalnu stimulaciju. To ukratko znači da morate nekako zabaviti svog psa. Naučiti ga novim trikovima i sakrivati predmete po stanu s nagradama (poslasticama). Ako pas ipak pokaže ponašanje kakvo za njega nije uobičajeno, kontaktirajte veterinara i potražite neki savet. Što se mačaka tiče, oni ne bi trebalo imati problema oko drugačijih navika svog vlasnika.

Odgovornost na vlasnicima  - Ako je osoba u samoizolaciju ušla sa svojim ljubimcem, onda bi i ljubimac trebao ostati u izolaciji. Pametnije je ne ulaziti u samoizolaciju s ljubimcem ako mu izvan izolacije mogu biti osigurani bolji uslovi držanja i dobrobiti. Kao i u svemu drugome, vlasnici ljubimaca moraju odgovornost za to preuzeti na sebe jer ljubimci ne mogu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Scenarijo da osoba uđe u samoizolaciju zajedno s kućnim ljubimcem, a onda pušta ljubimca da ulazi i izlazi iz te izolacije – nikako nije dobar niti opravdan - objavio je portal Veterina koji preporučuje da bi se vlasnici samci trebalo da za ovakvu mogućnost pobrinuti na vreme.

- Za takve situacije postoje hoteli i pansioni za kućne ljubimce koji to mogu rešiti i svakako su spremni -izaći u susret. Pre ulaska u samoizolaciju kućne bi ljubimce svakako najbolje bilo privremeno zbrinuti do njezinog završetka. Tako je bolje za sve - zaključuje se u članku o samoizolaciji i kućnim ljubimcima.

RepublikaFoto: youtube.com/RM Videos
Foto: Ilustracija

Za karantin ipak drugačija pravila U slučaju da se proglasi karantin ne biste smeli bez razloga napuštati . Ako već morate ići na posao, moraćete imati dokument s potpisom poslodavca, a za svaki izlazak neko opravdanje. Međutim, psa smete šetati u uslovima karantine.

U tom slučaju morate kod sebe imati osobne dokumente kako bi se policija uverila da ipak niste sa psom otišli predaleko.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading