Da li je duvan lek za koronu?

Autor: Sputnjik, Republika

Razonoda

01.04.2020

21:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kompanija Britiš-Ameriken Tobako saopštila je da njeno biotehnološko odeljenje u SAD radi na izradi potencijalne vakcine protiv virusa korona pomoću proteina ekstrahovanih iz lista duvana.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ogranak Kentaki BioProsesing (KBP) koji razvija vakcinu, mogao bi da proizvede između milion i tri miliona doza vakcina sedmično počev od juna uz podršku vladinih agencija i proizvođača, saopštila je kompanija.

Ta vakcina bi bila razvijena na neprofitnoj osnovi, a u toku je njeno predkliničko testiranje, prenosi Rojters.

Za vakcinu se koristi klonirani deo genetskog niza Kovid-19 za stvaranje antigena koji se zatim ubacuje u biljku duvana.

Kada se biljka ubere, ekstrahuju se antigeni, pročiste i ubrizgaju u telo koje se zatim bori protiv virusa, navela je kompanija.

Formulacija koja se razvija je stabilna na sobnoj temperaturi, za razliku od konvencionalnih vakcina koje često zahtevaju hlađenje.

U kompaniji BAT navode da veruju da su napravili značaj prodor u tehnologiji uzgajanja duvana i da su spremni da sarađuju sa vladama i drugim akterima u ratu protiv korona virusa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading