Bukove šume u Srbiji nominovane za svetsku prirodnu baštinu!

Autor: srbijadanas.com, Republika

Razonoda

04.05.2020

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za svetsku prirodnu baštinu ove godine nominovane su bukove šume u nacionalnim parkovima Fruška gora, Tara i Kopaonik.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Naše šume su u nominaciji kao deo dobra svetske prirodne baštine "Drevne i netaknute bukove šume Karpata i drugih regiona Evrope" - navode iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Evropa je jedini kontinent na kojem rastu i dominiraju čiste i mešovite šume bukve.

Status rezervata prirode u Srbiji prve su dobile upravo bukove šume, kao naši najzastupljeniji šumski ekosistemi koji su ostali očuvani i netaknuti u prašumskom obliku i bili dosta izučavani zbog svoje očuvanosti, retkosti i reliktnosti.

Prekogranično dobro "Drevne i netaknute bukove šume Karpata i drugih regiona Evrope", čini gotovo 80 bukovih šuma u 12 evropskih država u: Ukrajini, Slovačkoj, Nemačkoj, Belgiji, Španiji, Italiji, Sloveniji, Austriji, Rumuniji, Bugarskoj, Hrvatskoj i Albaniji.

Njihova zaštita neophodna je kako bi se ekosistem bukovih šuma očuvao za buduće generacije, kao jedan od najznačajnijih listopadnih šumskih ekosistema severne hemisfere i, svakako, najznačajniji za evropski kontinent, za koji je i endemičan.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ove godine u nominaciji za proširenje učestvuje 10 zemalja: Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Severna Makedonija, Švajcarska, Češka, Poljska, Slovačka, Italija i Francuska, koje predlažu dodavanje novih 30 rezervata bukovih šuma za upisivanje u okviru ovog prekograničnog dobra.

Nominovani bukovi rezervati u Srbiji nalaze se u Nacionalnom parku Fruška gora - lokaliteti u režimu zaštite prvog stepena Papratski do i Ravne, u Nacionalnom parku Tara - lokaliteti u režimu zaštite prvog stepena Zvezda i Klisura Rače i u Nacionalnom parku Kopaonik - lokalitet u režimu zaštite prvog stepena Kozje stene, koji su većim delom obrasli očuvanim mešovitim bukovim šumama.

Iz Zavoda za zaštitu prirode ističu da su status rezervata prirode u Srbiji prve dobile upravo bukove šume, kao naši najzastupljeniji šumski ekosistemi koji su ostali očuvani i netaknuti u prašumskom obliku i bili dosta izučavani zbog svoje očuvanosti, retkosti i reliktnosti.

Za prvo zaštićeno prirodno dobro u Srbiji proglašen je Strogi prirodni rezervat Zeleničje još 1948. godine u kom je zastupljena netaknuta bukova šuma sa lovor-višnjom.

Taj rezervat nalazi se u jugoistočnoj Srbiji u Jablaničkom okrugu, u blizini mesta Crna Trava.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading