Ova životinja može da nas spase od koronavirusa, evo zašto!

Autor: Republika

Razonoda

09.05.2020

06:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema američkim i belgijskim naučnicima, lama zvana Vinter mogla bi biti ključ za prolanaženje leka za Kovid-19.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Istraživači sa Univerziteta u Ostinu, država Teksas i Nacionalnog instituta za zdravlje i Univerziteta Gent u Belgiji, rekli su da su pomoću lame stvorili antitela za koje tvrde da štiti ljudske ćelije od Kovid-19, preneo je sinoć SkajNjuz. 

Tim je pre četiri godine počeo da istražuje antitela koja mogu da se suprotstave virusima SARS ili MERS, koja su povezani sa novim korona virusom. Tada su lami zvanoj Vinter, koji ima četiri godine i živi na farmi u belgijskom selu, ubrizgane sigurne verzije virusa SARS i MERS. 

Naučnici su zatim izolovalii antitela iz njene krvi, koja se proizvode kao odgovor na antigen i mogu pomoći u sprečavanju buduće infekcije.

Ovo je korišćeno za stvaranje novog antitela za koje naučnici kažu da moze da spreči SARS-CoV-2, korona virus koji uzrokuje da Kovid-19 inficira ćelije. 

- Ovo je jedno od prvih antitela za koje se zna da neutrališe SARS-CoV-2 - rekao je Džejson Meklelan, vanredni profesor molekularne bionauke u UT Austin i jedan od autora studije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading