RAZOTKRIVENA MISTERIJA STARA 60 GODINA: Vanzemaljci, ritualno ubistvo ili nešto treće: Šta se krije iza nesreće na Djatlovom prolazu!

Autor: blic.rs, Republika

Razonoda

12.07.2020

10:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nesreća koja se u februaru 1959. dogodila na prevoju Djatlov podstakla je nagađanja i teorije zavere o uzrocima tragedije, koje uključuju vanzemaljce, ritualno ubistvo od strane obližnjeg plemena ili tajna testiranja raketa.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ruski inženjeri i studenti nađeni su mrtvi u odeći za spavanje, a na nekim telima su bile naizgled neobjašnjive povrede.

Prvi izveštaji vlasti su govorila da su koža i kosa nekih od poginulih posivele i da je na njihovoj odeći izmerena radioaktivnost.

Deo razloga za teorije zavere oko incidenta bila je činjenica da su sovjetske vlasti neko vreme ćutale o njihovoj smrti.

Nova je istraga započeta pre više od godinu dana s ciljem da se utvrdi što se zaista dogodilo pre 61 godinu.

Foto: youtube.com/Discovery UK
Nova istraga započeta pre više od godinu dana

Andrej Kurjakov iz kabineta regionalnog tužiteljstva je u subotu objavio rezultate istrage po kojima su za smrt planinara krivi prirodni uzroci.

Po ruskoj novinskoj agenciji RIA Novosti, Kurjakov je rekao da je najverovatnije objašnjenje lavina koja je krenula dok je skupina spavala na planinama oko 2000 kilometara istočno od Moskve, prenose agencije.

Planinari su uspeli da napuste svoje šatore i sklone se ispod strmine kada se na njih sručila lavina. Više se ništa nije moglo videti od snega i na kraju su se smrznuli, rekao je dodavši da je temperatura bila oko minus 40 stepeni Celzijusa.

- Uradili su sve što su mogli. Bila je to herojska borba. Nije bilo panike, ali u tim okolnostima nisu imali šanse - rekao je Kurjakov.

Prethodno je jedan neimenovani 'poznati lekar' tvrdio u izveštaju da su slomljena rebra kod dvoje planinara 'rezultat stiskanja grudi od strane nekih velikih stvorenja'.

Istraživano je više od 70 mogućih okolnosti smrti i rađeni su eksperimenti, rekao je ruski tužitelj.

Povrede su bile karakteristične za žrtve lavine, rekao je Kurjakov i dodao da sada slučaj smatra zaključenim.

Iako na telima nisu pronađeni tragovi borbe kod dve žrtve bila je slomljena lobanja, kod dvoje slomljena rebra i jednoj žrtvi nedostajao je jezik.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Moguća objašnjenja uključivala su udar lavine, napad odbeglih kriminalaca ili starosedelaca naroda Mansi, svađa među samim turistima, kao i različite vrste teorija zavere.

Grupu su činili Ljudmila Dubinina, Jurij Krivošenko, Rustem Slobodin, Aleksandar Kolevatov, Semjon Zolotarov, Jurij Dorošenko, Zinaida Kolmogorova, Igor Djatlov i Nikolaj-Tibo Brinjol.

Članovi porodice poginulih su već izjavili da ne veruju tužiteljevoj verziji događaja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading