(VIDEO) Zaboravljenu vazu kupila za 56 DOLARA, godinama oko nje šetali psi i mačke, a onda je usledio totalni OBRT koji joj je promenio život!

Autor: kurir.rs, republika.rs

Razonoda

17.07.2020

11:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaboravljena vaza, davno kupljenja za 56 dolara, prodata je u subotu na aukciji u Hong Kongu za devet miliona dolara nakon što je otkrivena u domu starije žene u Evropi.

RepublikaFoto: youtube.com/ApArchive/prinstscreen
Foto: Ilustracija

Vaza koju je ugledna aukcijska kuća Sotebi opisala kao "izgubljeno remek delo" je retki primerak iz 18. veka i stajala je 50 godina u kući u središnjoj Evropi okružena mačkama i psima.

Vrlo neobična vaza u kojoj se plavo beli porculan vidi kroz mrežastu porculansku strukturu napravljen je za cara Kuianlonga koji je vladao Kinom više od 60 godina.

- Neverovatno je da je ta izuzetno krhka vaza preživela pola veka u kući okružena bezbrojnim kućnim ljubimcima - rekao je Nikolas Čov, zaposlen u Sotebiu za Aziju.

Vaza je tek jedna od nekoliko sličnih u svetu koje su izrađene od 1742. do 1743. Kruškolika vaza primerak je stila porculana "jangcai" kojeg karakteriše uklapanje zapadnih boja i emajliranja u izradu porculana. Veruje se da je vlasnica istu dobila u nasleđe.

RepublikaFoto: youtube.com/ApArchive/prinstscreen
Foto: Ilustracija

Ona je pozvala procenitelje da pogledaju njenu kinesku zbirku. Stručnjaci Sotebia pronašli su zapis o njoj u arhivima pekinškog Zabranjenog grada. Vaza je bila u carskoj Palati nebeske čistoće i car ju je cenio zbog dizajna. Aukcijska kuća nije otkrila u kojoj je evropskoj zemlji ona otkrivena, piše Večernji list.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading