Da li se bliži kraj benzincima i dizelašima?! 2028. biće obustavljena prodaja ovih automobila

Autor: Telegraf, Republika

Razonoda

21.09.2020

10:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetska ekološka organizacija Grinpis iznela je predlog prema kome bi zabrana prodaje novih automobila sa benzinskim i dizel motorima trebalo da se zasniva na odredbama "Pariskog klimatskog sporazuma".

RepublikaFoto: pixabay.com

To, ukratko, znači da bi, evropske države trebalo da obustave prodaju novih dizelaša i benzinaca 

Ovo je kraći rok od predviđanja britanske vlade, koja je taj potez oročila na 2035. ili 2040. godinu, pa čak i od nedavne izjave britanskog ministra saobraćaja Granta Šapsa da bi do primene takve mere moglo da dođe najranije 2032. godine.

 

Takođe, predlog Grinpisa znači i da do 2040. godine evropskim putevima ne bi smelo da se kreće više ni jedno vozilo koje pokreće motor sa unutrašnjim sagorevanjem.

U studiji Grinpisa iznosi se i zaključak da su emisije štetnih izduvnih gasova u Evropi danas veće za čak 28 odsto u odnosu na 1990. godinu.

 

Ova analiza se osvrnula i na sve popularnije automobile sa hibridnim pogonom, navodeći da je emisija ugljen-dikosida plag-in hibrida čak dva i po puta više od onoga što proizvođači predstavljaju (izmereno je 120g CO2 po pređenom kilometru, u odnosu na laboratorijske testove koji pokazuju 44g/km CO2), odnosno da ta vozila uopšte nisu toliko ekološka kao što ih proizvođači predstavljaju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Joca

24.09.2020 16:46

Nego sta cemo onda da vozimo? Elektricne automobile...kad bismo imali novac, bice dobar i mms rent a car. Sta ce mi auto ionako.