REKORD: ODE DA VINČI ZA 380 MILIONA EVRA!

Autor: Tanjug

Razonoda

16.11.2017

09:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slika velikog renesansnog umetnika Leonarda da Vinčija prodata je na aukciji za rekordnih 380 miliona evra, obarajući rekord za prethodno prodata umetnička dela na aukcijama i privatno.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Najviša cena do sada za sliku

Slika "Salvator Mundi", što na latinskom jeziku znači "Spasitelj sveta", jedna je od skoro 20 slika Da Vinčija za koje se zna da postoje i jedina koja se nalazi u privatnom vlasništvu.

Ovo umetničko delo je prodala aukcijska kuća Kristi koja nije odmah saopštila ime kupca, prenosi AP. 

Najviša cena koja je plaćena za umetničko delo na aukciji do sada je bila 152 miliona evra, za sliku španskog umetnika Pabla Pikasa verziju O "Žene iz Alžira" u maju 2015, takođe na aukciji kuće Kristi u Njujorku.

Najviša poznata cena za bilo koje umetničko delo bila je 253 miliona evra, za sliku kanadsko-američkog umetnika Vilema de Kuninga "Interćange", koja je privatno prodata u septembru 2015. 

Garantovana cena slike "Salvator Mundi" na aukcji je bila najmanje 85 miliona evra, a licitacija je otvorena sa 75 miliona dolara (63.661.828, evra) i trajala je 19 minuta.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kraj licitacije

Cena je dostigla 300 miliona dolara (254.647.313 evra) otprilike na polovini licitacije.


Ljudi u galeriji aukcijske kuće aplaudirali su i uzvikivali kada je licitacija dostigla 300 miliona dolara i kada je dostigla krajnju ponudu od 400 miliona dolara (339.529.751 evra).

Rekordna cena prodate slike za 450 miliona dolara (380 miliona evra) uključila je i naknadu koju je kupac platio aukcijskoj kući.

Slika visoka 66 centimetara datira otprilike iz 1500. godine, a na njoj se nalazi Isusa Hrist obučen u renesansnom stilu, koji svojom podignutom desnom rukom blagosilja, dok levom drži kristalnu loptu. 

Njen put od ateljea italijanskog umetnika do aukcijske kuće Kristi nije bio lak, nekada je ona bila u vlasništvu Kralja Čarlsa I Stjuarta, a kako se navodi, nestala je sa vidika sve do 1900, kada se ponovo pojavila i kada je kupio britanski kolekcionar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading