UMETNOST IPAK IMA CENU: Top 10 najskupljih dela na svetu!

Autor: Republika

Razonoda

18.11.2017

08:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slika o kojoj se toliko govorilo ovih dana, "Spasitelj sveta" Leonarda da Vinčija, prodata je na aukciji u Njujorku za 450 miliona dolara. Time je oboren rekord, i Da Vinčijeva slika smatra se najskupljim umetničkim delom na tržištu. Ovi lepotani nalaze se u top 10.

Foto: twitter.com/Kunstbuchverlag
Leonardo da Vinči, Salvador Mundi

1. Leonardo da Vinči, Salvator Mundi, 1500-5, 450 miliona$

Neki veruju da je falsifikat, drugi da je samo delom original, dok aukcijska kuća "Kristiz" tvrdi da se većina uglednih stručnjaka slaže da je "Salvator Mundi" slika naslikana rukom Leonarda da Vinčija negde posle 1505. godine. Prodao ju je ruski milijarder Dimitrij Ribolovljev anonimnom kupcu.

2. Vilem de Kuning, Razmena, 1955, 300 miliona$

Apstraktno ekspresionističko delo holandsko-američkog slikara prodato je 2015. u privatnom aranžmanu. Milijarder Kenet Grifin kupio ju je za navodnih 300 miliona dolara. Trenutno je na pozajmici u Umetničkom institutu u Čikagu.

3. Pol Gogen, Kada ćeš se udati?, 1892, 300 miliona$

Prema nekim izvorima, na koje se poziva većina medija, veruje se da je ovo Gogenovo delo delilo prvo mesto sa Kuningovim sve dok in Da Vinči nije pretekao. Na slici su dve žene sa Tahitija, mesta gde je Gogen često boravio i gde je i umro. Vlasnik je nepoznat, mada mnogi veruju da je reč o jednom katarskom muzeju.

4. Pol Sezan, Kartaroši, 1892/3, 250 miliona$

U vreme kada je prodato, 2011, za 250 miliona dolara, šuškalo se da je reč o najskupljoj slici na svetu. Ona je deo serijala od pet verzija. Dok se ostale nalaze u najvećim svetskim galerijama, ova je u vlasništvu države Katar.

5. Džekson Polok, Broj 17A, 1948, 200 miliona$

I ovu sliku kupio je Kenet Grifin u isto vreme kada i Kuningovu "Razmenu" i takođe je iztložena u Umetničkom institutu u Čikagu.

6. Mark Rotko, Br. 6 (Ljubičasta, zelena i crvena), 1951, 186 miliona$

Delo je prodato 2014. Rusu Dimitriju Ribolovljevu čime je skoro udvostručena prethodna najviša suma izdvojena za ovog umetnika apstrakcije. Ribolovljev je, inače, oligarh i vlasnik fudbalskog kluba "Monaka" koji je prodato gorepomenutog Leonardovog "Spasitelja sveta" pre nekoliko dana anonimnom kupcu.

7. Rembrant, Dvojni portreti Martena Solmansa i Opjen Kopit, 1634, 182 miliona$

Reč je o svadbenim portretima koje je Rembrant naslikao 1634. Sve do srede bile su to najstarije slike na ovoj listi. Nalazile su se u vlasništvu porodice Rotšild a kupili su ih 2015, zajedničkim sredstvima, Luvr iz pariza i Rajksmuzeum iz Amsterdama koji ih sada naizmenično izlažu.

8. Pablo Pikaso, Žene iz Alžira (Verzija O), 1955, 179 miliona$

Slika je pre Leonarda držala rekord kao najskuplje delo prodato na aukciji. To se desilo 2015. u Njujorku kada je bivši katarski premijer, Hamad bin Jasim za nju platio 179 miliona dolara. Reč je o jednoj od 15 razlitičitih verzija dela, najstarijoj, dovršenoj 1955.

9. Amedeo Modiljani, Ležeći akt, 1917, 172 miliona$

Stanovnici Londona moći će izbliza da se dive ovom delu već od sledeće nedelje u Galeriji Tejt modern, kada se otvara izložba italijanskog slikara. Ovo delo prodato je 2015. za 172 miliona dolara na aukciji u Njujorku kineskom biznismenu Liju Jićenu, nekadašnjem taksisti, koji ju je platio "ameriken ekspres" karticom. Izložena je u njegovom muzeju u Šangaju.

10. Džekson Polok, Br. 5, 1948, 140 miliona $

Jedini umetnik koji je dva puta zastupljen na listi. Kolekcionar i muzički producent Dejvid Gefen, prodao je ovu sliku 2006, zajedno sa prethodnim Polokom i De Kunigom na listi. Vlasnik je želeo da ostane anoniman, ali je "Njujork tajms" objavio da je reč o Dejvidu Martinezu, partneru u kompaniji "Fintech Advisory Ltd".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading