KO JE KRIV ZA CRVENO ODELO DEDA MRAZA?

Autor:

Razonoda

22.12.2017

13:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Debeli Deda Mraz u crvenom odelu, vilenjaci i irvasi najpopularniji su tokom novogodišnjih praznika, pa nije ni čudo što ih viđamo na gotovo svim reklamama, a redovno se dešava i da se snimi po koji film ili crtać inspirisani Dedom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Deda Mraz

Deda nam je ovih dana stalno pred očima, pa nije ni čudo što je jedno od najčešće postavljanih pitanja Googleu u ovo doba godine - zašto je Deda Mraz crven?

Deda je, kako saznaje, jutarnji.hr kroz istoriju menjao boje i tako se prilagođavao vremenu, kao kameleon okruženju. 

Onaj kakvog danas poznajemo je Njujorčanin koji se pojavio početkom 19. veka. Međutim Božić nije bio toliko popularan u Njujorku u to vreme, niti su postojali likovi koje su ljudi poštovali. Tako je bilo sve do 1.804. godine kada je antikvar Džon Pintard postavio Svetog Nikolu iz 4. veka za zaštitnika dece i darivanja, kao novi dobronamerni simbol grada.

RepublikaFoto: youtube.com/Reading Through History
Sveti Nikola

Onda je Pintard sveca predstavio kao svojevrsnog Deda Mraza, koji nije ličio na današnjeg kakvog poznajemo.

Prvi crkveni prikazi Deda Mraza bili su crno bele boje. Na njima Deda Mraz, odnosno sv Nikola je u jednom kadru, dok u drugom sede deca pored kamina na kome vise čarape sa darovima. Ovo doba može se uzeti kao svojevrsni početak bitke između Crkve i komercijalizma za Božić koja traje i danas.

Kasnije, pesma "Noći pre Božića" iz 1864. godine donosi ilustraciju Dedice u žutom, kome se tresu obrazi kada se smeje.

Euforija crvene boje počinje 1870. godine s američkim karikaturistom Tomasom Nastom, koji je predstavio Dedicu u crvenom odelu i kapi, obrubljenom belim krznom i crnim pojasom. Nast je u razdoblju od 20 godina napravio brojne crteže Dede za magazin Harper’s Weekly. Njegovi crteži ubrzo su postali nešto slično službenom portretu. Zašto je Nast odabrao crvenu, teško je reći.

Neki govore da postoji veza s ikonografijom izvornog sv. Nikole, koji je često prikazan u crvenim haljinama, ali je verojatnije da je Nast samo postupio estetski ispravno jer se Dedica crvenom odećom isticao u belini krzna, brade i snega. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading