(UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ) Dosad neobjavljeni snimak kupanja Lenjinovog tela

Autor: Republika

Razonoda

15.01.2018

07:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Telo Vladimira Iljiča Lenjina koji je umro u januaru 1924. godine, balsamovano je i nalazi se u njegovom mauzoleju na Crvenom trgu u Moskvi. Balsamovano telo svake dve godine podvrgavaju redovnom tretmanu kupanja u posebnoj hemijskoj smesi koja sprečava raspadanje.

RepublikaFoto: youtube.com/Svodka novosteй
Balsamovanje se vrši na svake dve godine

Lenjinovo telo izvlače ispod neprobojnog stakla i nakon kupanja mu navlače novo odelo. Navodno, troškovi "medicinskih i bioloških radova za održavanje Lenjinovog tela" iznose 13 miliona rubalja (oko 190.000 evra) na godišnjem nivou.

Ruska televizija snimila je kupanje Lenjinovog tela (unemirujuć sadržaj):

Kako nakon Lenjinove smrti niko nije planirao da trajno sačuva telo, poznati profesor medicine Aleksej Abrikosov, koji je izvršio obdukciju na telu isekao je glavne arterije.

- Kasnije je rekao da to ne bi uradio da je znao da će se telo balsamovati - izjavio je Aleksej Jurčak, profesor socijalne antropologije na Kalifornijskom univerzitetu, prenosi "Gardian".

Posle autopsije Lenjinovo telo je bilo privremeno balsamovano, kako bi se sprečilo da se razgradi dok je četiri dana ležalo u otvorenom kovčegu, pored koga je prošlo oko 50.000 ljudi. Pošto su dolazili ljudi iz svih krajeva, vlada je preselila kovčeg u privremeni mauzolej na Crvenom trgu, a kako je bilo veoma hladno, Lenjinovio telo se još uvek dobro držalo. Tek su 56 dana kasnije, kada je krenulo toplije vreme, sovjetski zvaničnici odlučili da trajno čuvaju telo.

Tako su krajem marta 1924. profesor iz Harkova Vladimir Vorobjov i biolog biohemičar Boris Zbarski balzamovali telo. Ustvari, prvobitno je planirano da se telo zamrzne i već je bila dobijena dozvola za nabavku aparature iz Nemačke, ali je kasnije ipak odlučeno da dva sovjetska naučnika izvrše hemijsko balsamovanje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading