OTKRIVENA MISTERIJA SVAKOG DOMA: Evo zašto neke kokice ne puknu!

Autor:

Razonoda

03.02.2018

23:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Magazin Biznis insajder odgovara na pitanje zašto pojedina zrna kukuruza ne puknu dok pravimo kokice.

RepublikaFoto: pixabay.com
Uživajte u omiljenoj grickalici - iako nisu sve pukle

Stvar je u tome što je ljuska kukuruznog zrna otporna na vodu, kaže Helen Cerski, autor knjige "Storm in a Cup". 

- Ispod opne, u unutrašnjosti zrna, nazi se određena količina vode i gustin - objašnjava Cerski. 

Kako se zrna zagrevaju, tako voda počinje da isparava. Zrno se širi, sve dok u jednom trenutku zbog pritiska opna ne pukne. 

Pojedina zrna kukuruza su zbog oštećenja već izgubila vlagu, tako da ovaj proces nije više moguć jer nema isparavanja vode, a samim tim nema ni pritiska.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading