Bogorodica je zabranila ulaz na Svetu Goru, a OVA CARICA je to prekršila!

Autor: opanak.net

Razonoda

01.03.2018

07:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na Svetoj gori postoje strogi zakoni po kojima žena ne sme da kroči na to područje. Ipak, kako su gotovo sve žene znatiželjne, tako je jedna uspela da prekrši sva sveta pravila i uspe da uđe kroz kapiju svete zemlje.

RepublikaFoto: Arhiva
Bogorodica je zapretila da nijedna žena ne sme da kroči na svetu zemlju, što su monasi ispoštovali i zabranili svim ženama da dolaze.

Naime, kroz istoriju se događalo da su mnoge žene moćnika želele da prekrše ovo monaško pravilo, a carici Jeleni, ženi dučana Silnog to je čak pošlo za rukom, pa je do danas ostala jedina žena koja je kročila na ovo sveto tlo.

RepublikaFoto: wikimedia.org/Stefan Dušan
Žena cara Dušana Silnog je jedina koja je kročila na sveto tlo

U legendama je ostalo zabeleženo da je sama Presveta Bogorodica zapretila nekim ženama koje su htele da uđu na Svetu goru.

Takav je bio slučaj u manastiru Vatopedu. Tamo postoji jedna čudotvorna freska koja se zove Antifonitrija – Ona koja odgovara.

Kada je vizantijska princeza, poželevši da vidi crkvu koju je njen otac car kao ktitor podigao, došla da poseti Vatoped, ona je ulazeći u taj novopodignuti hram čula glas same Presvete Bogorodice, koji je dolazio od njene freske:

"Nemoj da ulaziš dalje, ovde postoji druga carica!"

Već u to vreme uglavnom nije bilo dozvoljeno ženama da dolaze na Svetu goru, ali mogle su carice da je posećuju u nekim posebnim situacijama.

Kada se desilo to čudo, onda su oci Svetogorci tadašnji shvatili da sama Presveta Bogorodica želi da se ovaj princip u potpunosti ispunjava i od tog vremena to pravilo važi. Desio se jedan drugi slučaj, kada je naša Mara Branković tadašnja sultanija, došla u manastir Svetog Pavla, koji je tada bio naseljen srpskim monasima, i kada im je donela veliki blagoslov – darove kojima su mudraci sa Istoka darovali Bogomladenca Hrista, koji se još uvek čuvaju u manastiru Svetog Pavla.

Ona je izašla iz broda i krenula, ali i njoj se javila Presveta Bogorodica samo nekoliko desetina metara od mora i zabranila joj da ide dalje. Mara je tu predala darove i odmah se vratila na brod.

Na tom mestu javljanja Presvete Bogorodice sada postoji jedan proskinitar sa ikonom Majke Božije koji je podsetnik na ovo čudo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading