BEZ MALO FEMINIZMA NEMA ŽIVOTA: 10 stvari bez kojih ne možete - a izmislile su ŽENE!

Autor: telegraf.rs, Republika

Razonoda

02.03.2018

09:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žene su pronašle neke stvari bez kojih bi svakodnevica nekima bila pravi pakao. Svi znamo bar jednog muškarca koji ne može da živi bez piva, a na hiljade njih kojine mogu bez interneta. Evo bez kojih stvari bismo morali da živimo da nam nije žena jer suih upravo one izumele.

RepublikaFoto: pixabay.com
Bez jake ženske ruke nema ništa!

Pivo

Volite osvežavajući ukus ovog napitka? Zahvalite ženama na njegovom postojanju! Pivo se prvi put beleži u pisanoj istoriji drevnog Iraka i drevnog Egipta, a arheolozi spekulišu da je pivo bilo zaslužno i u formiranju civilizacija. Naime, smatra se da je žena u Egiptu pravila pivo i služila radnike kako tokom izgradnje Velike piramide u Gizi. Svaki radnik dobio bi od četiri do pet litara piva, a to je bila i hrana i osveženje. Čak je pivo zaslužno i bilo presudno za izgradnju piramida.

RepublikaFoto: Katarina Martić

WiFi

Iako se nekada žalimo kako je spor, zamislite samo da živite u vremenu kada WiFi nije ni postojao.Bez glumice Hedi Lamar kojoj je dosadio Holivud pa je rešila da se posveti nauci sve bi bilo drugačije. Ona je želela da pomogne saveznicima u Drugom svetskom ratu i predložila im je patent koji je preteča današnjem WiFi-u.

Četka za kosu

Iako se ne znako je prvi došao na ideju da napravi češalj i četku, znamo da je prvu četku za kosu patentirala Linda Njuman, crnkinja sa Menhetna davne 1898. godine.

Monopol

Voleli ga ili ne, Monopol je kralj društvenih igara. Igru je izmislila žena, ali je muškarac za sebe prisvojio sve zasluge. Elizabet Lizi Megi patentirala je ovu igru davne 1903. godine, a 30 godina kasnije Čarls Darov promenio je tu igru u ovu nama danas poznatu. Prodao ju je braći Parker 1935. godine.

Kafa

Kada budete ispijali sledeću šoljicu filter kafe, recite hvala Meliti Benc, nemačkoj domaćici koja je ovu kafu patentirala 1908. godine. Zahvaljujući njoj možemo da popijemo šoljicu kafe bez dosadnog taloga na dnu šoljice.

RepublikaFoto: instagram.com/harrypotterfilm

Hari Poter

Sa pola milijarde odstampanih primeraka knjiga o poznatom čarobnjaku, na preko 70 jezika sveta, magično putovanje omogućila nam je spisateljica Džoana K. Rovling. Bez nje, naš život bi bio manje magičan.

Pelene za jednokratnu upotrebu

Ukoliko se nađete u situaciji da menjate pelene, setite se Marion Donovan koja nas je sve poštedela pranja prljavih pelena. Njoj je bilo dosadilo da stalno pere prljave pelene pa je izumela one koje su za jednokratnu upotrebu. Iako je patent imala već 1951. godine, muškarci na čelu fabrika i kompanija koj esu mogle da ih proizvode nisu mislili da su ove pelene uopšte potrebne.

Blenderi za šminku

Velike su šanse da ih imate upravo sada u svom neseseru. Ovaj fenomenalan proizvod u svetu šminke prvi put se pojavio 2003. godine kada ga je vešta latino šminkerka Rea An Silva.

RepublikaFoto: pixabay.com

Čokoladni kolačići

Davne 1938. godine Rut Grejvs Vejkfild došla je na ideju da u testo koje je koristila za kolače izmrvi Nestle čokoladu i tako je dobila popularne čolkoladne keksiće.

Internet pretraživač

Prvi programer na svetu bila je žena Ada Lovlejs koja je živela u Londonu od 1815. do 1852. godine i snažno je doprinela pronalazaštvu Čarlsa Babedža. Svi mogući pretraživači koje danas koristimo postoje zahvaljujući njoj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading