U SRBIJI SE POJAVILO MISTERIOZNO STVORENJE: Imaju ogromne uši i krila, čak i SMRDE!

Autor: Republika

Razonoda

03.03.2018

07:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon dvogodišnjeg istraživanja, na teritoriji Srbije je pronađen Sredozemni repaš (Tadarida teniotis), objavio je Prirodnjački muzej u Beogradu, navodeći da se radi o novoj vrsti slepog miša. To je 31. različita vrsta ovih životinja u Srbiji.

RepublikaFoto: Prirodnjacki muzej
Sredozemni repaš, nova vrsta slepog miša

Ova vrsta pronađena je na području zaštićenog prirodnog dobra "Vlasina", tipična je mediteranska vrsta i jedan od najvećih slepih miševa Evrope. To je robustan slepi miš iz porodice repaša Molossidae. Ima karakteristične velike i široke uši koje su spojene u osnovi i usmerene unapred iznad široke nabrane i naborane njuške. Krila su veoma duga i uska. Repna letna membrana je kratka, pri čemu oko jedne polovine repa nije obuhvaćeno njome. Imaju veoma specifičan miris koji je opisan kao mešavina mošusa i lavande.

Pripadnici ove vrste koriste skloništa u pukotinama teško dostupnih litica i stena, često u priobalnim ili u planinskim predelima do 3.000 metara nadmorske visine. Alternativne lokacije mogu biti pukotine u pećinskim stropovima, ali i veštački predmeti koji liče na prirodna skloništa, kao što su pukotine u visokim zgradama.

Lete na visini od 10 do 300 metara iznad zemlje, ravnog i brzog leta do 65 kilometara na čas, sposobni su da lete dugo čak i do 10 sati bez odmora, obično u radijusu od 20 do 100 kilometara od njihovih skloništa i nisu vrsta koja sezonski migrira.

 

 

U novom broju "Glasnika Prirodnjačkog muzeja" koji je upravo objavljen, navodi se da je na području zaštićenog prirodnog dobra „Vlasina“ na lokalitetu Vlasina Stojkovićeva vršena inventarizacija faune slepih miševa u periodu do 2015 do 2017. godine.

Nalaz nove vrste slepog miša u Srbiji je zabeležen u okviru terenskog rada na projektu Prirodnjačkog muzeja u Beogradu „Monitoring populacija i skloništa slepih miševa u Srbiji“ koji sufinansira Ministarstvo zaštite životne sredine. Ovaj nalaz zabeležila je član projektnog tima Branka Pejić iz Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, stipendista Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading