OVO JE ZADNJE PISMO GAVRILA PRINCIPA! Potresne reči koje kidaju dušu!

Autor:

Razonoda

26.04.2024

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mladi atentator čija je smrt imala veliki uticaj na istoriju.

OVO JE ZADNJE PISMO GAVRILA PRINCIPA! Potresne reči koje kidaju dušu!

Foto: Wikimedia, Drustvene mreze

Gavrilo Princip je bio revolucionar i član družine pokreta Mlada Bosna, čije ime je zauvek upisano u istoriju zbog atentata koji je pokrenuo lanac događaja koji su doveli do Prvog svetskog rata.

Planiranje atentata

Osećajući dolazak mladog prestolonaslednika kao pretnju, među revolucionarima se javila ideja da ubiju Franca Ferdinanda. Prema prvobitnom planu izabrano je šest atentatora, od kojih četvorica nisu uradili ništa prilikom prvog prolaska carske kolone u Sarajevu.

Gavrilo Princip je postao ključna figura tog dana, kada je pucajući iz belgijskog Fabrique Nationale M 1910 poluautomatskog pištolja, usmrtio prestolonaslednika i njegovu suprugu Sofiju Hotek. Zanimljivo je da je pištolj kalibra 7.65×17mm, koji je navodno dobio od Dragutina Dimitrijevića Apisa.


Austrougarskoj vlasti atentat je poslužio kao povod da proglase rat sa Srbijom, što je kasnije dovelo do eskalacije sukoba i Prvog svetskog rata.

Osuđen na dvadeset godina robije

Iako je učestvovao u atentatu, budući da je bio maloletan, Gavrilo Princip nije mogao biti osuđen na smrtnu kaznu, već su mu dodelili dvadeset godina robije. Uoči samog proglasa osude, napisao je svoje poslednje pismo koje je uputio roditeljima.

Foto: Drustvene mreze

Zadnje pismo Gavrila Principa

 

Gavrilo Princip, mladi atentator čija je smrt imala veliki uticaj na istoriju, proveo je svoje poslednje dane u češkom Terezinu gde je umro od tuberkuloze 28. aprila 1918. godine, samo nekoliko dana pre kraja Prvog svetskog rata. Uslovi u zatvoru su bili vrlo loši, što je dovelo do toga da je Princip bio izuzetno oslabljen i imao je svega četrdeset kilograma telesne težine.

Terezin - Zatvor i Mučeništvo

Unutar zidina tvrđave Terezin, nalazi se ćelija u kojoj je Gavrilo Princip proveo svoje poslednje dane. U zidu su i dalje ugrađeni okovi kojima je bio svezan, svedočeći o njegovoj patnji i mučeničkoj smrti. Ispred same ćelije nalazi se skromna ploča sa imenom zatvorenika, podsećajući posetioce na glavnog aktera sarajevskog atentata, čiji je čin bio okidač za jedan od najkrvavijih ratova u svetskoj istoriji.


BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading