KERUŠA GABI SPASILA JE BEOGRAĐANE JEDNE NOĆI I DOBILA SPOMENIK U ZOO VRTU: Priča o hrabroj borbi sa jaguarom u centru grada!

Autor:

Razonoda

27.04.2024

01:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U srcu beogradskog "Vrta dobre nade" stoji statua neobičnog junaka - keruše Gabi. Njena hrabrost je zabeležena u istoriji ovog zoo vrta i ostala je trajno urezana u sećanjima ljudi. Ali, ko je zapravo bila Gabi i šta je to učinila da zasluži spomenik?

KERUŠA GABI SPASILA JE BEOGRAĐANE JEDNE NOĆI I DOBILA SPOMENIK U ZOO VRTU:  Priča o hrabroj borbi sa jaguarom u centru grada!

Foto: printskrin


Gabi, nemački ovčar, stigla je u beogradski zoo vrt sa punih osam godina, kao poklon od jednog iskusnog dresera pasa. Postala je čuvar ovog mesta i svake večeri je sa čuvarom i još jednim radnikom patrolirala vrtom. Njena predanost poslu i zaštiti vrta bila je neosporna.

Sukob sa jagurom


Noć 22. juna 1987. godine bila je sudbonosna za Gabi i ceo zoo vrt. Jaguar je uspeo da pobegne iz kaveza i približi se upravnoj zgradi, ali je Gabi hrabro reagovala. Očigledno, njeno srce je bilo jače od jaguara. Nije oklevala već je jurnula u mrak kako bi zaštitila svoj teritorijum i ljude.
 

Čuvar je kasnije pričao da je keruša naglo zastala, oslušnula, potpuno se ukočila na nekoliko sekundi i onda jurnula u mrak dok je drugi pas, mužjak nemačkog ovčara, uz cviljenje pobegao. Ubrzo se začulo režanje i lavež i čuvar je shvatio da je u pitanju neka zver iako nije mogao da vidi tačno koja. Otrčao je do telefona i pozvao policiju.

Do dolaska patrole i tadašnjeg direktora vrta Vuka Bojovića, Gabi je sprečavala zver da pobegne i eventualno preskoči ogradu koja ju je razdvajala od usnulog grada. Nakon njihovog dolaska otkriveno je da je reč o ženki jaguara koja je, nakon više pokušaja da se utera u kavez, na kraju usmrćena.

Gabi je pronađena polumrtva, u jednom hodniku u neposrednoj blizini kaveza iz kog je jaguar pobegao.

Teško povređenoj Gabi nimalo nije bilo lako da se oporavi. Bilo je potrebno mnogo nege, ljubavi i pažnje koju su sa Gabi delili svi zaposleni u vrtu, ali i mnogobrojni Beograđani, jer se za njen podvig pročulo. Na kraju, posle mnogih besanih noći, u zoo vrtu su mogli da odahnu – keruša je stala na noge.

Gabi je bila teško povređena, ali je na kraju izvidala rane. Ostala je počasni čuvar vrta još neku godinu dok nije okončala svoj životni vek. Tačno na mestu na kome se ona sukobila sa jaguarom i hrabro odbranila Beograđane i čuvara do dolaska interventne ekipe te davne 1987. godine radnici zoološkog vrta su joj još za života podigli spomenik.

(Istorijski zabavnik)

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading