MISTERIJA RAZOTKRIVENA: Evo odakle dolaze čarobni krugovi u Nambiji!

Autor: nationalgeographic.rs

Razonoda

19.05.2018

06:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon brojnih teorija o postojanju magičnih krugova u pustinji Namib, naučnici sada veruju da su definitivno pronašli uzrok prelepih krugova poređanih u obliku saća, koji čine da predeo liči na površinu Meseca.

RepublikaFoto: twitter.com/CultureTrip
Nambijski krugovi

Čarobni krugovi se smatraju jednom od najvećih prirodnih misterija, s brojnim teorijama zavere kako iza njih stoji uticaj vanzemaljaca ili bogova.

Ovi krugovi su poređani u obliku saća, prečnika su 2-12 metara i protežu se pustinjom između Angole i Južnoafričke republike pretvarajući pejzaž u površinu poput Meseca. 

Naučnici sada veruju da su konačno razotkrili šta je uzrok neobičnih krugova u pustinji Namibije.

Istraživači smatraju da su ovi obrasci u vegetaciji pustinje stvoreni usled kombinacije ponašanja biljaka i insekata, piše u časopisu Nature.

Naučnici sa Univerziteta Prinston imali su dve vodeće teorije za ove čarobne krugove. 

Prva teorija ukazuje da su biljke oko magičnih krugova pomogle svojim komšijama, ali u borbi sa udaljenim pojedincima za vodu i druge oskudne hranljive sastojke, poput nadvlačenja konopca, piše Daily Mail.

Ovo natezanje je uzrokovalo pejzaž u prestenovima duboko ukorenjenih biljaka koje su u stanju da isuše vodu iz glavnog rezervoara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading