(VIDEO) DOKAZ IZ DREVNOG ŽIVOTA? Pronađena organska materija na Marsu

Autor: telegraf.rs, Republika

Razonoda

08.06.2018

06:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rover Kjuriositi pronašao je organsku materiju na Marsu. Reč je o otkriću koje bi moglo dokazati da je na Marsu već postojao život. Molekuli predstavljaju intrigantnu mogućnost da je Mars daleko življi nego što smo to do sada mislili. Iako otkriće ne rasvetljava da li je Mars nekad bio dom vanzemaljcima, ovo otkriće može biti dokaz drevnog života, prenosi Independent.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mars

Rover od avgusta 2012. godine skuplja podatke na Marsu.

Dva istraživanja otkrivaju nove detalje o tome da metan postoji na planeti, što bi nam moglo pomoći da shvatimo bogatu geologiju našeg "velikog" komšije. Jedan tim je napravio značajan napredak u našim pokušajima da shvatimo drevnu organsku materiju na Marsu. Ona bi nam mogla pomoći da shvatimo je li svet nekad bio naseljen i šta mu se dogodilo u milijardama godina nakon toga. Naučnici su odavno zbunjeni zbog otkrića značajnih količina metana na Marsu.

Na Zemlji većinu metana proizvode biološki izvori, što dovodi do nade da je i na Crvenoj planeti postojao život. Novi podaci ukazuju na to da se metan nalazi ispod površine planete. Sezonske promene dovode do toga da metan izlazi i na površinu.

RepublikaFoto: pixabay.com

MATERIJA NA MARSU SLIČNA ONOJ SA ZEMLJE

Drugi objavljeni rad pokazuje da su organski molekuli pronađeni u drevnoj steni na Marsu. Rover "Curiosity" je uzeo nove uzorke i zagrejao ih tako da bi mogli da se analiziraju molekuli koji su pušteni. Podaci pokazuju da postoji određena materija na Marsu koja je slična materiji iz organski bogatih stena na Zemlji.

NASA rover "Curiosity" smatra "najvećim i najsposobnijim" uređajem ikada stvorenim za istraživanje Marsa, navodi Sputnjik. Ova mašina je približne veličine jednog automobila, ima "ruku" dužu od jednog metra, laser kojim razbija stene i nosi 10 instrumenata, uključujući tu i 17 kamera.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading