LEGENDA: Zašto se kaže da mačke imaju devet života?

Autor: magazinmačka

Razonoda

23.06.2018

08:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Legenda da mačke imaju devet života stara je verovatno koliko i civilizacija i, uz male varijacije, prisutna u gotovo svim kulturama.

RepublikaFoto: pixabay.com
Evo prava istina o verovanju mačjeg života

Tako u Nemačkoj, Grčkoj, Brazilu i u nekim zemljama španskog govornog područja kažu da mačke imaju sedam života, dok su u Turskoj i u arapskim zemljama izbrojali – šest.

Postoji i stara izreka koja objašnjava da mačka ima tri života da se igra, tri da skita i tri da ostane s gazdom.

O devet života pisao je i Šekspir u "Romeu i Juliji". Naravno, jasno je, nažalost, da mačka nema zaista devet života. Ipak, koren ovog mita leži u činjenici da se mačka gotovo uvek dočeka na noge i da je zahvaljujući fantastičnoj spretnosti, refleksima i elastičnosti sposobna da se izvuče iz većine neprilika u koje upadne, ali i da izađe na kraj s naizgled daleko opasnijim protivnicima.

Zašto im je dodeljeno (najčešće) baš devet života nije poznato. Po nekima koreni mita leže u drevnom Egiptu. Drevni bog sunca Ra često je prikazivan kao mačka, a po legendi on je iz svog tela stvorio još osam vrhovnih bogova, te je predstavljao devet života u jednom. Po drugima, broj je možda stigao iz Kine, gde se devet smatra srećnim brojem.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading