(FOTO) OVO JE NAJSKUPLJA ILUSTRACIJA NA SVETU: Crtež šume iz knjige o Viniju Puu

Autor: blic.rs

Razonoda

12.07.2018

06:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na aukciji u Londonu postavljen je novi rekord za cenu ilustracije jedne knjige. Originalna mapa za "Šumu od sto jutara" Vinija Pua autora Ernesta Hauarda Šeparda prodata je za 430.000 funti (486.761 evra).

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mapa šume iz crtanog filma vredna 486.761 evra

Verovatno najčuvenija mapa u književnosti za decu, ovaj crtež iz 1926. bio je skoro pola veka skriven od očiju javnosti. Aukcijska kuća "Sodebis" (Sotheby's) procenila je da će dostići sumu između sto i stopedeset hiljada funti.

Crtež je objavljen kao deo prve knjige A.A. Milna o Viniju Puu i upoznaje čitaoce sa zanosnom  maštom Kristofera Robina i njegovih šumskih prijatelja. Tačno 40 godina kasnije mapa je imala vodeću ulogu u "Diznijevom" kratkometražnom crtaću "Vini Pu i drvo meda" gde je oživela kao animacija u najavnoj špici.

Sem što je prikazivala magični svet Vinija Pua, mapa je uhvatila i jedinstvene ličnosti Milnovih voljenih junaka. Magarac Iar predstavljen je u svom vlažnom i mračnom okruženju, sa glavom zabijenom u trav, dok energetični kengur Ru skakuće ka peščanoj jami u kojoj se igra. Usamljeni Vini sedi i zamišljeno gleda preko šume, ka svom prijatelju Kristoferu Robinu koji stoji sa dečačkom arogancijom.

Šarmantna detinjatost Kristofera Robina prikazana je namerno nespretno ispisanim nazivima lokacija kao i kompasom sa slovima Puovog preizmena. Šepardova zabavna ličnost takođe je deo ilutsracije jer je mapa potpisana rečima "Nacrtao ja a g-din Šepard pomogo".

Prethodni rekord za ilustraciju neke knjige takođe je pripadap crtežu o Viniju Puu. Reč je o ilustraciji za igru prutićima na mostu opisanu u knjizi "Kuća na Puovom uglu" 1928. Crtež je decembra 2014. prodat za 314.500 funti.

Sem pomenute mape, na nedavnoj aukciji su prodate još četiri originalne ilustracije o Viniju Puu za ukupno 917.500 funti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading