Kapelo ima idealno rešenje za RASIZAM u fudbalu

Autor:

Sport

14.01.2019

19:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Italijanski stručnjak Fabio Kapelo rekao je da smatra da bi igrači trebalo oštrije da reaguju u slučajevima kada se tokom utakmica čuju rasistički povici sa tribina.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Fabio Kapelo

U Italiji je rasizam već neko vreme veliki problem, a u centru pažnje se našao pre nešto više od dve nedelje, kada je na udaru navijača Intera bio defanzivac Napolija Kalidu Kulibali. Trener Napolitanaca Karlo Ančeloti je najavio da će njegovi igrači napustiti teren u slučaju novog takvog incidenta, što je dovelo do debate da li bi timovi trebalo da preuzmu stvar u svoje ruke.

Inter je zbog ponašanja svojih navijača kažnjen igranjem dva meča bez publike, ali je i Kulibalisuspendovan na dve utakmice zbog svog ponašanja na istoj utakmici. Ančeloti je istakao da je Kulibali reagovao zbog vređanja koje je pretrpeo.

- Igrači bi trebalo da sednu na teren i ne bi trebalo da budu kažnjeni zbog toga. To bi pomoglo navijačima koji se ponašaju kako treba i žele da gledaju fudbal, a one koji oponašaju životinjske zvuke bi bilo sramota zbog toga šta rade - naglasio je Kapelo.


Kapelo, koji je tokom karijere u Italiji vodio Milan, Romu i Juventus, istakao je da najtvrdokorniji navijači, poznatiji kao "Ultrasi", imaju preveliku moć u italijanskom fudbalu.

- Italija je jedino mesto gde "ultrasi" kontrolišu sve, a navijači idu do tribina da bi ih pozdravili - istakao je Kapelo:

- 85 do 90 odsto italijanskih navijača je važno, a ne oni koji imaju banere, slogane, kao i moć koju su im dali klubovi.

Sudije u Italiji moraju da prijave rasističke incidente pripadnicima bezbednosnih snaga, koji imaju ovlašćenje da prekinu utakmicu, ali se to nije desilo u susretu Intera i Napolija. To pravilo je uvedeno 2013. godine, kada su fudbaleri Milana napustili teren tokom prijateljske utakmice iz protesta zbog uvreda na rasnoj osnovi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading