TEMA BROJ JEDAN U SVETU FUDBALA: Šta će biti sa 17 miliona od transfera nestalog fudbalera?

Autor:

Sport

25.01.2019

19:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čudu se nada svet, međutim realnost je nešto sasvim drugo. Život ide dalje. Surovo jeste, ali Nant i Kardif moraju da nastave sa funkcionisanjem. Ljudi iz ova dva kluba juče i danas bavili su se nekim za njih vrlo praktičnim stvarima odnosno pitanjima među kojima dominira jedno - šta će biti s transferom Emilijana Sale?

Emilijano Sala

Napadač koji je ove sezone eksplodirao u dresu Kanarinaca potpisao je u subotu troipogodišnji ugovor sa Kardifom. Francuzi su na ime obeštećenja ispregovarali cifru od 17.000.000 evra, deo su već dobili, ali šta će biti sa ostatkom - to je pitanje. Da li je Kardif dužan da isplati i preostalo i da li je ugovor uopšte važeći. Sve su to pitanje kojima se navilo na desetine advokatskih kancelarije angažovanih od strane oba kluba. Tragedija jeste velika, nemerljiva, ali novci su novci, biznis je biznis...

- Ugovor je važeći čim ga registruje FIFA -  izjavila je Aleksandra Koen, advokatica u jednoj pariskoj kompaniji i dodala - Ako je to slučaj, Kardif mora da isplati tih 17.000.000. Celu cifru. Bez obzira što igrača nema - dodala je Koen.

Neimneovani izvor iz Nanta nije ostavio nikakvu dilemu - posao je zaključen:


- Ugovor smo potpisali u subotu u 17 časova, a sve verifikovano u ponedeljak, pre nesreće - istakao je izvor.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Emilijano Sala

E sad, tu na scenu stupaju razne klauzule osiguranja koje, verovali ili ne, predviđaju ovakve ili slične situacije, odnosno služe kao zaštita za fudbalske klubove. Doduše, one se uglavnom odnose na onaj period do stupanja ugovora na snagu. 

 - Nant je sigurno potpisao neki sličan dokument, neku vrstu zaštite. Pitanje je šta tačno tamo piše, da li se klauzula primenjuje i nakon potpisanog sporazuma dva kluba o transferu? Takođe, da li je Kardif ima neka sredstva zaštite - zapitala se Koenova.

Kada je u pitanju osiguranje od odgovornosti ono "ulazi u igru" tek ako se utvrdi da je jedan od dva kluba bio organizator leta, ali to ovde nije slučaj. U Kardifu zato nemaju dilemu da im sleduje kompenzacija. Ponudili su da organizuju prevoz za igrača - ponuda je odbijena od strane fudbalera ili nekoga iz njegove pratnje.  

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Emilijano Sala

- Upravo tako, potpuna i puna kompenzacija - poručili su iz velškog kluba i pozvali se na sledeće: U avionskim nesrećama avio kompanija je dužna da obešteti putnike. Isplata je obično ograničena na 159.000 dolara. Ali ta stavka se briše ukoliko bude dokazano da je avio prevoznik direktan krivac i da se ne radi o nesrećnom slučaju.
"U takvoj situaciji pravo na naknadu štete je potpuno, u ovom slučaju punih 17.000.000 evra. Oštećeni imaju pravo na celu sumu. Naravno, sve pošto krivica avio kompanije bude dokazana", podvlači Aleksandra Koen.   

Među dokazni materijal sigurno će i poruka Emilijana Sala neposredno pre poletanja, kada je napisao kako avion izgleda kao da će se raspasti. 

- To će dovesti do mnogih analiza. Istraživaće se i proizvođači delova za taj avion. U svakom slučaju, neko će morati da plati tih 17.000.000 evra - zaključila je Koenova. 

Kardif je tražio da mu se dozvoli produženje prelaznog roka - zahtev je odbijen. 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading