TERZIĆ: PREJAKI SMO, MOŽE NAM SE DA ODBIJEMO 9.000.000 EVRA ZA MARINA I BENA

Autor:

Sport

03.02.2019

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prošla su vremena kada smo bili primorani da prodajemo najbolje igrače, sada smo stabilan klub. Mesečno nam je potrebno oko 2.000.000 evra da bismo živeli, ističe prvi čovek srpskog šampiona Zvezda gazi na pripremama u Antaliji i nagoveštava da će se prošetati Superligom i u jesenjem delu sezone. Možda je trijumf nad nemačkim četvrtoligašem Vaker Nordhauzenom (2:0) bio očekivan, ali lake pobede uz dominantnu igru protiv bečke Austrije (3:0) i Ludogoreca iz Razgrada (3:1) pokazali su da crveno-beli imaju i te kako moćan tim. Tog mišljenja je i generalni direktor Beograđana Zvezdan Terzić (52).

RepublikaFoto: Republika
Zvezdan Terzić

- Ekipa je i te kako utegnuta i imamo 22 podjednako kvalitetna igrača. Za skoro pet godina koliko sam u klubu mogu vam reći da Zvezda nije imala bolji tim od ovoga. Realno jesmo prejaki za domaće prvenstvo i to najbolje potvrđuje 15 bodova više u odnosu na Partizan, kojeg svakako ne potcenjujemo. Na njih gledamo samo kao na posrnulog džina koji će se kad-tad probuditi. Međutim, mi smo podigli lestvicu očekivanja i mi zapravo već sada pravimo tim za učešće u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Foto: Promo foto

- Nećemo dovoditi igrače pre 6. jula kada ćemo, ako osvojimo titulu, igrati prvu utakmicu u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Sve što dovedemo do kraja zimskog prelaznog roka 8.februara biće na raspolaganju i za start u Evropi. Trener Vladan Milojević je na istinskim sportskim mukama oko sastava tima, jer ćemo imati daleko manje mečeva na proleće u odnosu na jesen i teško je svima dati minutažu. Ozbiljan će problem imati Miloje koga da stavi u tim, da li Boaćija ili Pavkova u špic, da li Marina ili Ebisilija na mesto plejmejkera, da li Simića ili Vukanovića, Bena ili Jirku pokrilu. Imamo četiri zadnja vezna - Čaušić, Jovičić, Jovančić, Vulić koji je doduše povređen, a dvojica će moći da igraju, na desnom beku imamo Stojkovića i Gobeljića, a na levom Rodića i sve boljeg Hajdina. Imamo i odlična tri štopera - Savića, Milunovića i Babića.

RepublikaFoto: ST/D. Kokanović

Alfa i omega Crvene zvezde otkrio je da su odbijene ozbiljne inostrane ponude za Marka Marina i El Fardu Bena.

- Za sada i Marin i Ben ostaju u klubu, jer su nam neophodni i nisu na prodaju. Mi smo odbili pet miliona evra za Marina i četiri miliona evra za Bena. Obavili smo razgovore sa njima i najvažnije je da su njihove glave mirne i da shvataju da nije Zvezda samo Liga šampiona već i domaće prvenstvo i neki ne tako kvalitetni tereni. Prelazni rok je u Kini do kraja februara otvoren i videćemo šat će se dešavati do tada. Pomenuti igrači mogu da odu samo ako su nezadovoljni, jer kao što mi je rekao gazda De Laurentis Napolija na oficijelnoj večeri, oni prodaju igrače ne zbog toga što im je novac neophodan, već zato što ne žele igrače koji nisu srećni u klubu. Tako je Iguain prodat Juventusu, a Kulibalija nemaju nameru da prodaju iako je veoma tražen. Nama su samo zadovoljni igrači potrebni, a znate svi da je Marin imao ponudu iz Katara, ali je ostao i za sada je srećan ovde. 

Zvezdin realan dug, tvrdi Terzić, nije veći od 12 do 13 miliona evropskih novčanica.

- Naravno da je knjigovođstveni dug veći zbog raznoraznih obaveza koje imamo i koje moramo da knjižimo. Mnogi ne znaju da smo nedavno u jednom danu platili 3,3 evra za devet godina star dug prema Poštanskoj štedionici. Mi i dan-danas plaćamo stare i zaostale dugove koje nije ova uprava napravila. Ne možete da očekujete da smanjujemo dug i da istovremeno imamo jak i konkurentan tim u Evropi. Stalno postoji taj raskorak u željama. Investirali smo sedam do osam miliona evra prošle godine samo u pojačanja, a  radili smo i na infrastrukturi. Imamo 31. marta novi UEFA monitoring za evropslu licencu i najvažnije je da lagano prođemo taj monitornig.Sve što je dobro to i košta, u tom kontekstu kvalitetne igrače morate dobro i da platite. Sa malim platama ne možete da pravite dobar tim.

RepublikaFoto: FK Crvena zvezda

- Nama kao klubu potrebo je oko dva miliona evra na mesečnom nivou da bismo preživeli, a samo pet miliona imamo garantovanih prihoda godišnje  od strane sponzora. Mogli smo da prodamo Marina i Bena i da smanjimo dugove, ali to nismo uradili jer iammo stabilno finansiranje i nismo prinuđeni da prodajemo najbolje igrače kao što je to nekada bio slučaj. Crvena zvezda ima daleko veću vrednost u igračima nego što iznose naši ukupni dugovi. Samo ako nam dođe baš do guše prodavaćemo najbolje igrače. Evropski klubovi žive od prihoda od TV prava, od sponzora i prodaje ulaznica. Kod nas te stavke su neuporedivo manje i kao što rekoh, mi imamo garantovanih samo pet miliona evra godišnje, a  potrebno nam je još skoro 20 miliona da pronađemo. Telekom i Gazprom su jedina dva velika spinzora koja imamo. Zato su nam bonusi od UEFA takmičenja i transferi igrača jako važni u punjenju budžeta. U 2018. godini smo od UEFA dobili oko 22 milioan evra, a od prodaje igrača dodatnih 26 miliona. ALi mnogo moramo i da ulažemo jer moramo da napravimo jak tim.Garantujem vam da, ako biste doveli sportkog direktora Mančester juanjteda ili Bajern Minhena u Zvezdu koja nema garantovani budžet, da bi oni pobegli za tri dana.

Zvezdan Terzić je ponosan na radove oko stadiona "Rajko Mitić".

- Milion građevisnkih firmi je oko stadiona, raširili smo se na sto strana. Svojim saradnicim kažem da s kuća ne pravi onda kada imaš pare već kada ih nemaš. Jer, ako ti čekaš da nađeš pare, nećeš je nikada ni napraviti. Zato ćemo morati da se ponašamo hazarderski jer je apsolutni prioritet stvaranje jakog tima.Izgradili smo šest pomoćnih terena, u planu je mediko blok, izgradnja platoa. Planiramo teretanu, internat, rekonstrukciju istočne tribine, a sve to košta. Pre toga 30 godina nije zakucan ekser na stadionu. 

RepublikaFoto: Starsport

Generalni direktor velikana iz Ljutice Bogdana dotakao se i priče vezane za slučaj Ekip.

- Bio sam sredinom decembra u Parizu ali su mi u Tužilaštvu rekli da nemaju tada vremena da me ispitaju. Oni su javili da će odrediti koga će ispitati i izbor je pao na poslovnog direktora Pantovića i sportskog Mrkele. Njih dvojica smatraju da su u francuskom tužilaštvu dosta nespremni, sa masom nesuvislih pitanja, neformalnih i nespremnih. Sačekaćemo kraj tog procesa kako bismo u saradnji sa našim timom advokata naplatili od Ekipa sve to što je lagao o nama i time bacio veliku ljagu na ugled našeg kluba.

Terzić ipak ističe da ne zna ko je "krtica" u redovima Beograđana, o čemu je pariski list pisao.

- Zaista nismo utvrdili ko je ta osoba,a na kraju krajeva nas to ni ne intereuje. Najvažnije jeda skinemo ljagu sa kluba i da ostvarimo finansisjki benefit.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading