Ceo grad unutar Nacionalnog stadiona: Od kulturnih dešavanja do Svetskog prvenstva, Lige šampiona...

Autor:

Sport

22.04.2019

12:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nacionalni fudbalski stadion moći će da primi 60.000 navijača, prostiraće se na 35 hektara, a sa pratećim objektima i sadržajima na ukupno 430 hektara. Ta parcela koja se nalazi u Surčinu sada je poljoprivredno zemljište i u narednom periodu biće pretvorena u građevinsko. Republika je još prošle godine objavila tačnu lokaciju stadiona.

RepublikaFoto: Tanjug/N. JOVANOVIĆ
Siniša Mali

Ministar finansija Siniša Mali koji je od početka uključen u priču oko ove investicije, potvrdio je za beogradske medije da će fudbalski stadion biti multifunkcionalnog karaktera, da su u toku pregovori sa renomiranim svetskim kompanijama iz različitih delatnosti, koje u okolini stadiona hoće da ulože značajan novac, kao i da ceo koncept podrazumeva kombinaciju ulaganja u industriju, turizam, tehnologiju, zabavu, kulturu i gradnju stambenog kompleksa.

- Pre nego što smo ušli u celu priču, uradili smo analizu koje sve zemlje u okruženju imaju nacionalne stadione i videli da Albanija i Budimpešta završavaju, svoj kao i da ga Rumunija već ima. Pošli smo od toga da je sport odavno prestao da bude samo sport i da je reč o velikom biznisu posebno ukoliko govorimo o fudbalu. Naš cilj je sa sa Nacionalnim stadionom, kroz sportske događaje i sportske manifestacije promovišemo Srbiju ali i da istovremeno zađujemo od turizma i stanih investicija - ocenio je Mali.

RepublikaFoto: preipose.rs
Nacionalni stadion

U budžetu za ovu godinu je predviđen novac za projektovanje stadiona. Ministar kaže da će se sa radovima krenuti vrlo brzo kao i da se završetak očekuje za dve i po do tri godine.

- To i nije toliko velika investicija koliko koristi treba da donese. Ceo koncept treba da se zove "Stadion siti", a to podrazumeva mnogo toga. Plan je da u okviru stadiona napravimo ceo grad. Biće tu izložbeni sajmovi, prostor za kulturu i koncerte, akvaparkovi, ali i tehnološki park koji uključuje dolazak velikih svetskih trgovačkih lanaca. Već pregovaramo sa kompanijma IKEA i KAUFMAN a koje su vrlo zainteresovane da se nađu u okviru celog kompleksa. Biće tu i mnogo poslovnog prostora kao i kompletan stambeni blok - kaže Mali i dodaje da će sve to biti privatne investicije koje država neće subvencionisati.

Na 326 hektara prostiraće se spratni sadržaji, na 65 hektara saobraćajna infrastruktura. Za stadion je potrebno obezbediti i 10.500 parking mesta. Planirana je i izgradnja nove primarne saobraćajne mreže, kao i izgradnja nove petlje koja će omogućiti uključenje na auto-put Beograd-Šid sa obilaznicom. Posetioci će, prema najavama, do stadiona moći da stignu i železnicom, jer je u planu proširenje linije 4 "BG voza".

RepublikaFoto: fss.rs
Nacionalni stadion

Nacionalni stadion će, prema rečima ministra, na taj način Srbiji doneti korist sa dva aspekta. Prvi je dalja promocija sporta i razvoj sportske infrastrukture, jer Srbiju kako navodi, vidi kao domaćina Svetskog prvenstva, domaćina Lige šampiona i Lige Evrope. Drugi aspekt je, kako navod, potpuno razvojni imajući u vidu da će Srbija gradnjom nacionalnog stadiona dobiti nove poslovne i stambene celine.

Svi koji žele da vide gde će se tačno nalaziti Nacionalni fudbalski stadion Srbije, čija će izgradnja početi naredne godine, mogu to da učine do kraja aprila u Upravi Grada Beograda, gde je Prostorni plan područja namenjenog tom sportskom kompleksu trenutno na ranom javnom uvidu.

To je samo prvi korak u prikupljanju dokumentacije neophodne za realizaciju ovog projekta, koji će prema najavama čelnika Fudbalskog saveza Srbije, koštati između 50 i 70 miliona evra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading