Ne može nam niko ništa, vodi nas milostivi Bog!

Autor:

Sport

15.08.2019

03:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nema navijača Crvene zvezde koji se nakon završetka drugog produžetka revanš-utakmice 3. kola kvalifikacija za Ligu šampiona protiv Kopenhagena nije pomolio Svevišnjem za prolaz srpskog prvaka.

RepublikaFoto: printscreen/Arena sport
Ritual pre penala

Ali, božju pomoć prizivali su i fudbaleri velikana iz Ljutice Bogdana. Scena kada je strelac vodećeg gola za goste Ričmond Boaći (26) uoči penal-serije uzeo ruke Milana Borjana (31) i izrekao molitvu kojom je želeo da ulije snagu fantastičnom golmanu obišla je Evropu. Ganjanin, koji važi za vernog i smernog Hristovog sledbenika, definitivno je dao pečat uspehu Beograđana i plasmanu u plej-of elitnog takmičenja jer je momak rodom iz Knina blistao odbranivši tri jedanaesterca, dok je jedan i sam realizovao.

NEVIĐENA SNAGA

Popularni Boćko, kojeg je u 81. minutu zamenio Veljko Simić, lavovski se borio sa defanzivcima danskog prvaka, a znao je i da dodatno motiviše saigrače.

- Naš tim vodi milostivi bog i zato ništa ne može da nam stane na put. Svevišnji nas je zaštitio i dao moć i snagu da uspešno koračamo kroz bitku. Pobeda će doći kroz velike napore i bol, ali mi se borimo kao pravi ratnici! Lavovi ne duvaju u svoje rogove, već čekaju pravi trenutak da zadaju konačni udarac. Neka bog blagoslovi svakog Zvezdinog fudbalera i neka nas vodi kroz svaki trenutak - rekao je strelac tri pogotka u ovosezonskim kvalifikacijama za LŠ i dao vetar u leđa Borjanu.

MOMAK ZA PRIMER

Fenomenalni čuvar mreže, koji je na krcatom Telia parken stadionu odigrao možda i najbolju partiju u karijeri, objasnio je kako je došlo do verskog rituala sa nekadašnjim centarforom Juventusa.

- Boaći je i te kako pobožan momak, zaista za primer. Po završetku produžetaka rekao mi je da želi da se pomoli za mene kako bih odbranio nekoliko penala. Naravno da sam pristao na to i svi ste videli da je bog veliki. Gospod je čuo Ričmondovu molitvu i zahvalan sam beskrajno na tome - istakao je prvi golman Kanade.

RTS navijao za Kopenhagen!

Komentator RTS tokom prenosa utakmice između Crvene zvezde i Kopenhagena kao da se trudio da navija za danski tim. Prečesto je hvalio akcije rivala srpskog kluba, u superlativima govorio o fudbalerima Kopenhagena, a posebno se to osetilo u penal-seriji kada je navodio lične kvalitete svakog od izabranika Stalea Solbakena.

Plavi dres donosi sreću

Rezervna garnitura dresova donosi Crvenoj zvezdi sreću. Plavi dres ponovo se ispostavio kao taličan za crveno-bele u Danskoj, baš kao što je to bio slučaj na prošlogodišnjim gostovanjima Trnavi i Salcburgu, gde je i napravljen najveći uspeh i plasman u Ligu šampiona.

Ima neka tajna veza sa Kninom

Zvezdine knindže imaju muda do poda! Ono što povezuje golmana crveno-belih Milana Borjana i štopera Miloša Degeneka je činjenica da su obojica izbegla iz Knina za vreme zločinačke akcije "Oluja" tokom rata na prostoru nekadašnje SFRJ. Njih dvojica su sa svojim porodicama sreću pronašli na Zapadu - Borjan brani za Kanadu, a Degenek nastupa za Australiju. Sličnu sudbinu proživeo je i najbolji fudbaler crveno-belih Marko Marin, koji je bivši reprezentativac Nemačke, a čiji su roditelji izbegli iz Bosanske Gradiške neposredno pre rata.

RepublikaFoto: FK Crvena zvezda

Crveno-beli zaradili 7,9 miliona, mogu još toliko

Fudbaleri Crvene zvezde treći put zaredom biće učesnici grupne faze evrokupova, pošto su trijumfom nad Kopenhagenom obezbedili učešće u Ligi Evrope, ali pravi džek-pot usledio bi plasmanom u Ligu šampiona. Klub sa Marakane već je inkasirao najmanje 7.290.000 evra. Pet miliona evra dobiće svaki klub koji je obezbedio plej-of za elitno takmičenje, dok ostatak novca dolazi za osiguran plasman u grupnu fazu Lige Evrope. Ukoliko bi crveno-beli eliminisali Jang bojs i drugi put zaredom plasirali se u Ligu šampiona nagrada bi bila gotovo duplo veća - 15,25 miliona evra. Na tu sumu treba dodati prihod od prodaje ulaznica, marketinških prava...

Stoga su iz uprave kluba rešili da bogato nagrade fudbalere koji su učestvovali u herojskom trijumfu u Danskoj. Nosioci igre podeliće po 50.000 evra za pobedu nad Kopenhagenom. Ako padne i Jang bojs u plej-ofu, igrači srpskog šampiona dobiće po 100.000 evra, što je vredan motiv uz činjenicu da bi se u Ljutice Bogdana ponovo igrao najbolji evropski fudbal. A to za navijače crveno-belih nema cenu.

Milojević: Pobeda za Srbiju

RepublikaFoto: FK Crvena zvezda

Trener Crvene zvezde Vladan Milojević uspešno je preskočio i 11. uzastopnu prepreku u kvalifikacijama za evrokupove u poslednje tri sezone otkako je na klupi srpskog prvaka, a pobedu u Kopenhagenu posvetio je Srbiji i srpskom narodu.

- Mi smo bili od javnosti i navijača maltene već prežaljeni jer smo igrali protiv fenomenalne ekipe. Došli smo ovde da odigramo za nas, našu porodicu, navijače i Srbiju. Rekao sam igračima: "Nema veze koliko ćemo da igramo, ali neko od nas mora da pobedi". I rekao sam im da ljudi planiraju, ali bog odlučuje. Verujem u neke božanske sile - izjavio je Milojević i dodao:

- Pokušavamo da vratimo Crvenu zvezdu na staze davne slave, a lepo je doći ovako u Dansku i predstavljati svoju zemlju. Jako sam ponosan što sam Srbin i što Zvezda predstavlja Srbiju u Evropi.

Pankov: Bio sam spreman da izvedem svih 11 penala

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Jedan od diskretnih heroja Zvezdine pobede bio je štoper Radovan Pankov, koji je dva puta bio precizan sa bele tačke u penal-seriji.

- Neverovatno! Nisam ni slutio da ću ući u igru, mislio sam da neće biti potrebe. Bez zagrevanja sam izašao na teren, morao sam brzo da se fokusiram, ali kod mene nema pritiska. Kada su došli jedanaesterci, bio sam smiren i siguran u sebe. Toliko da sam mogao svih 11 penala da šutiram. To je vrlina koja me krasi kao igrača, da mogu da ostanem koncentrisan kad je najvažnije - ispričao je Pankov.

Mladi štoper objasnio da je sam tražio da izvede prvi penal kada su se već izređali svi fudbaleri, a priča kruži da je treneru Milojeviću rekao: "Pustite, šefe, ja ću".

- Odlučivali smo sami ko prvi šutira u sledećem krugu. Sam sam želeo da šutiram ponovo, osećao sam da mogu drugi put da zatresem mrežu, što sam i uradio. Najbitnije je da smo pobedili, mi smo ekipa i svaki uspeh je delo čitavog tima.

Pankov je pobedu posvetio prijateljima.

- Posle Borjanove odbrane usledila je eksplozija oduševljenja. Imao sam nekoliko drugara koji su došli na stadion, pa sam sa njima proslavio uspeh. Ovu pobedu posvećujem njima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading