MINHEN JOŠ PAMTI BESMRTNU ZVEZDU!

Autor:

Sport

19.09.2019

03:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Dejane, Dejane, Dejane", odzvanjaju i dalje u ušima "Delija" reči legendarnog TV komentatora Milojka Pantića nakon što je Dejan Savićević u 70. minutu prvog meča polufinala Kupa evropskih prvaka 1991. godine istrčao kultni sprint protiv Bajerna usred Minhena i doneo Zvezdi velikih 2:1 pred revanš.

RepublikaFoto: Dražen Ostojić
Olimpijski stadion u Minhenu

Sećanja na blistavu aprilsku noć u kojoj je strelac izjednačujućeg gola bio Darko Pančev u 45. minutu ne blede, a Srpski telegraf posetio je kultni Olimpijski stadion u prestonici Bavarske uoči sinoćnje utakmice prvog kola Lige šampiona između prvaka Nemačke i Srbije.

OSTALA SU SEĆANJA

Stadion u severnom delu Minhena napravljen je za potrebe Olimpijskih igara 1972. godine i sve do izgradnje 10 kilometara udaljene Alijanc arene 2006. godine bio je dom fudbalerima Bajerna i Minhena 1860. Nažalost, od tada se lopta ne kotrlja travnjakom jednog od najčuvenijih stadiona u Evropi i domaćinom brojnih fudbalskih velikih takmičenja poput finala Svetskog prvenstva 1974. godine ili finala Kupa, odnosno Lige šampiona, čak tri puta. Ipak, ulazak na ovaj stadion, za koji je potrebno platiti 3,5 evra, ne može, a da ne probudi duh nekih prošlih vremena kada su crveno-beli predstavljali strah i trepet za čitav kontinent.

Duh istorije i slavnih vremena na stadionu sa uzanim redovima, metalnim stolicama na preklop, visokim šipkama između redova i dubokim kanalima oko dna tribine za tili čas vraća nas na proleće od pre 28 godina i savršeni trijumf beogradskog velikana kao uvertiru u potonje osvajanje Kupa šampiona.

TENIS UMESTO FUDBALA

Na stadionu čiji je kapacitet 69.250 mesta, na kojem je u tom kultnom meču između crveno-plavih i crveno-belih bilo preko 15.000 "Delija", danas se nalaze staze za vožnju bicikla i za trčanje, kao i tereni za tenis i odbojku na pesku, ali i drugi prateći sadržaji u ambijentu sa puno zelenila okolo. Nema više huka sa tribina, već stadion služi i za održavanje brojnih koncerata svetskih muzičkih zvezda, a najveća poseta zabeležena je na nastupu Amerikanke Dajane Ros 1985. godine pred 142.00 duša. Ipak, za svakog zvezdaša Olimpijski stadion u Minhenu bio je i ostao mesto one dečačke, neskrivene radosti i emocije koju samo magična igra na zelenom pravougaoniku može da ponudi.

RepublikaFoto: Dražen Ostojić

Navijači Minhena 1860 uz Zvezdu

Na brojnim lokalima u trećem nemačkom gradu po broju stanovnika postavljeni su brojni plakati, kojima su navijači Minhena 1860 na srpskom jeziku poželi uspeh Zvezdi u sinoćnom meču sa omraženim im rivalom Bajernom.

- Dragi zvezdaši, želimo vam udoban dan u Minhenu i puno sreće na večerašnjoj utakmici. TSV 1860, gradski klub Minhena - piše na ćiriličnim plakatima.

RepublikaFoto: Dražen Ostojić

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading