Ekskluzivno: Mihajloviću neophodna transplatacija koštane srži - velikom Siniši spasava život donor iz Amerike!

Autor:

Sport

12.11.2019

04:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Treneru Bolonje Siniši Mihajloviću (50) život će spasti donor iz Amerike, ekskluzivno saznaje Srpski telegraf! Mihi je neophodna transplantacija koštane srži, a u SAD je pronađen čovek čije tkivo 95 odsto odgovara Sinišinom.

Siniša Mihajlović

U slučajevima akutne leukemije poput Mihinog najpre se traži srodnik koji bi donirao koštanu srž. Na ispitivanjima su bili jedan od njegovih sinova i brat Dražen.

Za sina je utvrđeno da njegova koštana srž odgovara 50 odsto, dok je bratova bila i ispod tog nivoa. Na sreću, pojavio se davalac preko bare i nekadašnji selektor Srbije posle završetka hemioterapija biće podvrgnut transplantaciji.

PORODICA SREĆNA

- Siniša se u ovom trenutku oseća dobro. Porodica je srećna jer je u Americi pronađen čovek čija koštana srž odgovara čak 95 odsto Mihajlovićevoj. Analizama su bili podvrgnuti njegov sin i brat, ali su njihovi procenti bili znatno manji, negde oko 50 odsto. Familija Mihajlović se o ovome neće javno izjašnjavati jer želi da zaštiti Sinišinu privatnost - priča dobro obavešteni izvor Srpskog telegrafa blizak nekadašnjem reprezentativcu Jugoslavije.

Italijanski mediji preneli su da Miha ulazi u finalnu i ključnu fazu lečenja, a unutar tih šest nedelja, koliko je kritičan period, najverovatnije će biti obavljena transplantacija.

Doniranje ćelija koštane srži neophodnih za transplantaciju može se izvesti na tri načina: prikupljanjem matičnih ćelija iz pupčanika novorođenih beba (što otpada u Sinišinom slučaju), izdvajanjem matičnih ćelija iz periferne krvi davaoca (metoda je slična procesu dijalize kod bubrežnih bolesnika) ili hirurškom punkcijom iz kostiju davaoca (najverovatnija opcija). Prethodno će se lekari u bolnici "Sveta Ursula" u Bolonji postarati da Mihi hemioterapijama unište sve maligne ćelije kako bi se dobio prostor u koštanoj srži.

KRUCIJALAN PERIOD

Taj period će biti krucijalan za Sinišu jer će mu imunitet biti izuzetno oslabljen, a svaka, pa i najmanja infekcija može biti fatalna. Zbog toga će morati da bude u strogom karantinu i izolaciji. Nakon transplantacije sledi dve-tri nedelje u potpuno sterilnim uslovima, dok matične ćelije ne počnu da se reprodukuju, a imuni sistem ne vrati u normalu. Najveći rizik od odbacivanja transplanta je u prvih 100 dana, a da bi transplantacija mogla da se podvede pod uspešnu, mora da prođe najmanje godinu dana bez pratećih komplikacija.

Arijana proslavila rođendan bez Siniše

RepublikaFoto: instagram.com/arianna_rapaccioni/
Siniša i Arijana Mihajlović

Zbog borbe protiv opake bolesti Siniša Mihajlović nije bio u mogućnosti da sa suprugom Arijanom Rapaćoni proslavi njen 47. rođendan. Njih dvoje su u braku 24 godine i imaju šestoro dece - ćerke Virdžiniju i Viktoriju i sinove Nikolasa, Marka, Miroslava i Dušana.

TRANSPLANTACIJA KOŠTANE SRŽI

- Moguće je da se odradi na dva načina: izdvajanjem matičnih ćelija iz periferne krvi davaoca ili hirurškom punkcijom iz kostiju davaoca

- Postupak se preko Svetskog registra odvija po strogim pravilima, uz zaštitu identiteta pacijenta i donora, koji se nikada ne upoznaju

- Krvna grupa u čitavom procesu ne igra nikakvu ulogu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading