Mihine šanse da preživi više od 50%!

Autor:

Sport

13.11.2019

04:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Već četiri meseca nema Srbina, a ni Italijana koji svakodnevno ne osluškuje vesti o zdravstvenom stanju trenera Bolonje Siniše Mihajlovića (50), koji je oboleo od akutne leukemije. Srpski telegraf je u jučerašnjem broju ekskluzivno objavio da će nekadašnjem reprezentativcu SR Jugoslavije iz Amerike biti donirana koštana srž za potrebe transplantacije, a za naš list ugledni stručnjak profesor dr Ana Vidović do detalja objašnjava celokupnu proceduru lečenja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Siniša Mihajlović

Načelnik odeljenja akutne leukemije 2 na Klinici za hematologiju Kliničkog centra Srbije iznela je optimističnu prognozu, po kojoj su šanse da će se levonogi bombarder u potpunosti izlečiti više od 50 odsto!

NAJVAŽNIJA BORBA

Naglašavajući da zbog želje Sinišine porodice da bude medijski izolovana, javnost nema mnogo informacija o samom toku lečenja, prof. dr Ana Vidović analizira dosadašnje korake.

- Pretpostavljam da Mihajlović boluje od akutne mijeloblastne leukemije (AML), sa prosečnom starošću pacijenata preko 60 godina. To, naravno, ne znači da ne mogu oboleti i sasvim mladi pacijenti, kao i oni srednjih godina. Dijagnostika akutnih leukemija je vrlo kompleksna i obuhvata citološku analizu aspirate koštane srži, imunofenotipsko i citogenetsko/molekularnu analizu. Upravo ova poslednja nabrojana analiza je najvažniji prognostički parametar, od koje zavisi da li će se pacijent lečiti samo hemioterapijom (kombinacijom citostatika) ili i transplantacijom koštane srži.

Kako se spekuliše, naš fudbaler se priprema za transplantaciju koštane srži, što može značiti da njegov oblik bolesti ne pripada prognostički najpovoljnijim oblicima. U Sinišinom slučaju sportski borbeni duh i želja da bude uz ekipu mogu mu samo biti plus u ovoj najvažnijoj, životnoj utakmici. U čitavom procesu dijagnostike i lečenja, važan je timski rad velikog broja lekara i molekularnih biologa, na čijem čelu je uvek iskusni hematolog. Vrlo su važni uslovi u kojima se ovako teški bolesnici leče, pre svega postojanje izolacionih bokseva, sa takozvanim pozitivnim pritiskom vazduha u njima, što se obezbeđuje postojanjem klima komora. Značaj ovakvih uslova je u tome što su najčešći razlozi mortaliteta bolesnika sa akutnim leukemijama u fazi aplazije nakon hemioterapije upravo različite vrste infekcija, bakterijskih, ali i gljivičnih. Uslovi u kojima se leči naš fudbaler u Bolonji sigurno zadovoljavaju sve te kriterijume. Na osnovu podataka koje imamo o dosadašnjem lečenju i najavljenoj transplantaciji koštane srži, kao stručnjak, verujem da su Sinišine šanse za potpunim izlečenjem preko 50 odsto - ističe za Srpski telegraf dr Vidović iz KCS.

IZOLACIJA KLJUČNA

Ugledni lekar precizira šta su sledeći koraci i šta konkretno Mihajlovićevom organizmu donosi nova koštana srž.

- Kod obolelih od leukemije ćelije ne sazrevaju, neobuzdano se dele i zatim odlaze u perifernu krv i različite organe, a nemaju normalne funkcije koje imaju zdrave ćelije krvi. Nakon postignute remisije tj. privremenog uništenja tih malignih ćelija krvi, kod prognostički najpovoljnijih oblika akutnih leukemija, nastavlja se sa još najmanje dva-tri ciklusa hemioterapije ili se kod bolesnika sa nešto rizičnijim oblicima posle nekoliko ciklusa proces lečenja završava transplantacijom matičnim ćelijama hematopoeze. Nakon transplantacije postoji bojazan da se transplantat ne primi, ponekad i da se ne vrati leukemija, kao i da transplantat napadne bolesnika, tj. domaćina, što se naziva bolest kalema protiv domaćina.

RepublikaFoto: printscreen/RTVPink

Borba za bolje srpsko zdravstvo

Načelnik odeljenja Akutne leukemije 2 na Klinici za hematologiju u Kliničkom centru Srbije za naš list ističe da Srbija ima vrhunske stručnjake u oblasti lečenja akutne leukemije, ali da je neophodno poboljšati smeštajne uslove za pacijente, odnosno obezbediti izolacione boksove, sa pozitivnim pritiskom vazduha.

- Mi na Klinici za hematologiju KCS imamo izolacione sobe na transplantacionom odeljenju, kao i na Vojnomedicinskoj akademiji, gde se transplantacije koštane srži vrlo uspešno rade više decenija. Nažalost, ovakve uslove nemamo na odeljenjima gde se leče pacijenti tokom prvih ciklusa hemioterapije, a to upravo ima Bolonja. Takođe, nismo 40 godina imali inovativne lekove u borbi protiv akutne leukemije, ali ima naznaka da će se to promeniti i da će svetski dokazani medikamenti uskoro i kod nas biti zastupljeni u lečenju ove opake bolesti - kaže dr Ana Vidović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading