Pola veka na Alijanc areni, suze na oproštaju: Legendarni Uli Henes napustio Bajern - "ZAVRŠIO SAM!"

Autor:

Sport

17.11.2019

04:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Bajerna Uli Henes se oprostio od pozicije glavnog odgovornog u Minhenu, posle skoro pola veka provedenih u tom klubu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Uli Henes, legenda Bajerna iz Minhena

Uli Henes se borio da zadrži suze. Već na početku oproštajne ceremonije, koja je označila kraj pola veka duge karijere čoveka koji je u mnogo čemu oblikovao Bajern, 67-godišnjak je stajao na bini ophrvan emocijama. Odlazeći predsednik se poklonio pred više od 6000 članova, koji su ga pozdravili dugotrajnim i gromoglasnim aplauzom.

Henes se od pozicije vodeće figure minhenskog kluba oprostio u svom stilu – pragmatičnim govorom.

- Mnogo, mnogo vam hvala. Ovo je bilo divno vreme. To bi bilo to! Završio sam! Hvala - bile su završne reči njegovog 18 minuta dugog govora.

 

 

On nije želeo da do detalja otkriva čime će se baviti u budućnosti, ali je kazao da će to imati veze sa društvenom sferom.

- Bajern mora da bude društven. Klub mora da bude samouveren, ne i arogantan - istakao je on.

Henes je zamolio za strpljenje sa novom upravom – njegovim naslednikom Herbertom Hajnerom i Oliverom Kanom, koji će za dve godine na čelu Upravnog odbora zameniti Karl-Hajnca Rumenigea – i pozvao na jedinstvo.

- Imajte strpljenja. Protivnici sede napolju i ne smeju da budu u našoj kući.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Posle 50 godina odlazi...

Još na početku izlaganja Henes je podvukao da se bez podrške članova, posebno posle vremena provedenog u zatvoru zbog utaje poreza, nikada ne bi vratio na čelo kluba.

- Poklonili ste mi divne godine - kazao im je.

U jednom trenutku, nekadašnji prvotimci Bajerna Frank Riberi i Arjen Roben izneli su na binu trofeje Bundeslige i Kupa, dok ih je direktor košarkaškog kluba Marko Pešić pratio noseći košarkaški trofej. Potom su se srdačno zagrlili, a Henes se obradovao zbog iznenađenja.

On se potom obratio Oliveru Kanu rekavši mu da je pred njim veliki posao, kako bi klub držao na pobedničkom kursu. Henes je saopštio i to da će trener Hanzi Flik ostati na toj poziciji do daljeg.

- Ko članovima pokloni jednu tako fenomenalnu utakmicu kao prošle subote, zaslužuje aplauz - pohvalio je Henes novog trenera Bavaraca.

Bavarci su u okviru 11. kola nadigrali Borusiju Dortmund rezultatom 4:0.

 

 

Henes je na tri različite pozicije oblikovao čuveni bavarski klub – prvo kao uspešan napadač i svetski šampion iz 1974, potom kao menadžer tokom 30 godina i u poslednjoj deceniji, izuzevši vreme provedeno u zatvoru, kao predsednk i šef Nadzornog odbora.

On će na poziciji u nadzornom organu ostati do 2023. godine, kada mu ističe mandat.

Uli je kao ambiciozan i snalažljiv 27-godišnjak, koji je ostvario prihod od 12 miliona nemačkih maraka, uz trošak od sedam miliona, 1. maja 1979. postao menadžer Bajerna. Na oproštajnoj večeri je još jednom prezentovao impozantne brojke.

Obrt koji klub godišnje ostvaruje u međuvremenu je porastao na 750,4 miliona evra u protekloj sezoni, a profit posle odbitka poreza iznosi 52,5 miliona. Stavka na koju Bajern izdvaja najveću sumu je osoblje - 336,2 miliona u prošloj sezoni Bavarci su potrošili na personal.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading