Fenomenalna prva konferencija Murinja u Totenhemu: Napredovao sam kao čovek, igrači treba da budu srećni kada igraju!

Autor:

Sport

21.11.2019

16:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prva konferencija Žozea Murinja kao menadžera Totenhema počela je šalom Portugalca da je "spreman za teška pitanja". Iako je ponavljao da on nije važan, najviše je, zapravo, govorio o sebi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Žoze Murinjo

Žoze Murinjo održao je u sredu prvu konferenciju za medije kao menadžer Totenhema pred gostovanje Vest Hemu u subotu u 13. kolu Premijer lige od 13.30 časova

Na početku obraćanja novinarima, Murinjo je govorio o svom prethodniku Maurisiju Poketinu.

- Pre svega, mislim da moram da kažem nekoliko reči, a radim to sa dozom tuge, o Maurisiju. Želim da mu čestitam na svemu što je uradio i želim da kažem i javno da će ovaj klub uvek biti njegov dom. Ovaj stadion će uvek biti i njegov i može da dođe kada god poželi. Za njega će vrata uvek biti otvorena. Po mom iskustvu, sutra je novi dan i on će pronaći svoju sreću. Pronaći će novi klub, verujem da je pred njim sjajna budućnost. Ovde je uvek dobrodošao - rekao je Murinjo.

 

Murinjo se našalio sa reporterom Skaj sporta za koji je radio kao stručni konsultatnt u prethodnom periodu dok je čekao novi angažman:

-Malo sam razočaran što ste srećni zbog mog angažmana u Totenhemu. Mislio sam da želite da me zadržite na Skaj sportu. Postali smo prijatelji i veoma dobro znaš da sam uživao u saradnji sa vama, ali ovo je moj život i ja pripadam ovde. Ovaj posao me čini srećnim. Možda se ne smejem mnogo danas jer imamo utakmicu za dva dana, a nemamo mnogo vremena za rad, ali duboko u sebi sam srećan - istakao je Portugalac.

Totenhem je trenutno 14. na tabeli, ali Murinjo veruje da ima mnogo prostora za napredak počevši već od duela sa vest Hemom:

- Srećan sam što sam ovde. Kada god neki klub pravi ovakve promene usred sezone to znači da situacija nije dobra, osim ako se nije desilo nešto neobično za šta ljudi van kluba ne znaju. Uglavnom rezultati diktiraju ovakve odluke. Ovaj klub ima veliki potencijal, kao i igrači što me veoma raduje i što je jedan od razloga zašto sam prihvatio posao. Tu je vizija koju mi je predočio gospodin Levi. Znam da imam odličan posao u rukama - iskren je šampion Evrope sa Portom i Interom.

Murinjo je ponovio da nema u planu da pravi dramatične i drastične promene u timu i da će se truditi da nastavi tamo gde je Poketino stao:

- Jasno je da ne mogu samo da se pojavim i da za dva dana promenim sve. Nemam baš najbolje iskustvo u preuzimanju timova usred sezone iako je ovo tek drugi put da sam u ovakvoj situaciji. Uradio sam to u Portu 2001, ali razmišljao sam o tome prethodnih meseci jer sam imao neki osećaj da će se ovo dogoditi. Imamo utakmicu samo nekoliko dana od mog dolaska zato moram da imam poverenja u tim koji preuzimam. Tim je bio u dobrim rukama, vodio ga je dobar trener, dobar tim stručnjaka. Naravno, mi imamo svoj sistem i neke stvari u vođenju će se promeniti, ali ne mogu da dođem ovde i da mislim da se sve vrti oko mene - ponovo je bio iskren Murinjo.

Portugalac je rekao i da je za prethodnih 11 meseci postao jači kao osoba:

- Mislim da prethodnih 11 meseci za mene nisu bili gubljenje vremena. Imao sam vremena da razmislim, da analiziram i da se pripremim. Nikada ne izgubiš svoju DNK, nikada ne možeš da izgubiš svoj identitet, ono si što jesi zbog svih dobrih i loših stvari. Ali, imao sam vremena da razmislim o mnogim stvarima i shvatio sam da sam tokom karijere pravio greške koje više neću ponavljati. Sada sam jači sa emotivne tačke gledišta, ne mislim na fizičku snagu, to sam uvek imao. Opušten sam, motivisan i spremen i mislim da su to igrači u ovom kratkom vremenu osetili. Spreman sam da ih podržim. U fazi sam u kojoj ne mislim na sebe, mislim na klub, na igrače, na navijače. Ne na sebe. Ovde sam da pokušam da pomognem svima - jasan je Žoze.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Murinjo je nasledio Poketina koji je pet godina bio na klupi "pevaca"

- Skroman sam dovoljno da sam mogao da analiziram svoju karijeru i njen razvoj. Ne samo prethodnu godinu, već sve probleme i rešenja. Princip te analize bio je da ne okrivljujem nikog drugog. Kada sam razgovarao sa svojim pomoćnicima i sa svima koju su me doveli do ove faze, shvatio sam da nemam koga drugog da krivim ili analiziram. To je bilo veoma važno za mene. Nemam pravo da delim savete, ali nekada je dobro napraviti pauzu. Za mene je to bilo prvo leto bez posla i nije bilo lako. Bio sam pomalo izgubljen tokom predsezone ali pre toga i posle toga bio sam u procesu učenja. Čak sam naučio da budem konsultant na TV - otkrio je detalje kada nije bio zaposlen.

Portugalac je naglasio da nije srećan kada gubi i da se nada da će tome naučiti i svoje igrače. Upitan da li mu se vratio "modžo", Murinjo je u svom stilu rekao:

- Morao bih da konsultujem Gugl kako bih preveo reč 'modžo', ali u principu razumem na šta mislite. Kada ne pobeđujem ne mogu da budem srećan i to ne mogu da promenim. Nadam se da će to uticati i na moje igrače i da ni oni neće biti srećni ako ne pobeđuju. Ako si srećan posle poraza, teško je da u sebi probudiš pobednički mentalitet i da izgradiš karijeru - objasnio je Murinjo.

Zbog uspeha koji je imao u prethodnim klubovima, pored nadimka "posebni" navijači su ga često oslovljavali i sa "Mr Čelsi", "Mr Porto", "Mr Real Madrid", a Murinjo kaže da to nije baš tačno i da je on čovek kluba u kome radi u datom trenutku:

- Ja sam čovek kluba u kome radim. Posvetio sam karijeru različitim avanturama u različitim zemljama dok nisam ostvario ono što se u tenisu zove Grend slem. Želeo sam to i uspeo sam. Uvek sam govorio da je Premijer liga moje prirodno okruženje, da je to liga u kojoj sam osetio najviše ljubavi, gde sam imao najviše opcija i zemlja u kojoj se osećam srećno. Kada odlučite da u istoj zemlji ostanete više godina pomislite na gospodina Vengera, mislim da je on poslednji iz te generacije jedne velike ere. Maurisio je ovde imao pet i po sjajnih godina, ali normalno je da promeniš klub i sredinu. Ne bih bio iznenađen kada bi Maurisio sutra vodio neki drugi engleski klub, to je ta modernizacija u fudbalu. Sada imam samo jedan dres i samo jednu strast i jednu stvar na umu, a to moj klub Totenhem. Osvojio sam Ligu šampiona sa Portom i samo tri meseca kasnije igrao sam protiv tog kluba. To je život. Nisam u Čelsiju. Nisam u Junajtedu, nisam u Realu ili u Interu. Oni su svi deo mene i ja sam deo njih, dao sam im sve i to je ono što ću da uradim i ovde - objasnio je on.

Murinjo se dotakao i igrača čiji ugovori uskoro ističu, Kristijana Eriksena, Jana Vertongena i Tobija Aldervirelda. Rekao je da još uvek nije razgovarao na taj način sa igračima i da želi da ekipa bude ujedinjena:

- Nisam imao vremena da sa svima posebno pričam o ugovorima. Prva stvar koja mi je važna je da se igrači osećaju dobro i spremno za subotu. A ako žele da odu neka to urade srećni u januaru ili junu. Jan je povređen za ovaj meč, ali igrači moraju da budu spremni za tim. Naravno, važan je klub, važan sam ja, važni su navijači, važan je gospodin Levi, ali najvažnije je da igrači budu srećni. Za početak moramo da se fokusiramo da izborimo dobar rezultat u naredna dva meča - zaključio je Murinjo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading