Dodela Zlatne lopte u Parizu: Tadić u društvu Piksija i Džaje!

Autor: PREDRAG VUKOVIĆ

Sport

04.12.2019

04:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Malo ko može da se podiči da je bio u najužem izboru za prestižnu nagradu Frans fudbala. Takva čast ukazana je srpskom reprezentativcu Dušanu Tadiću (31), koji je završio na 20. mestu u izboru najboljih fudbalera Evrope. Na gala ceremoniji u Parizu održanoj preksinoć trofej je odneo Lionel Mesi, kome je ovo šesti put da osvaja prestižno priznanje.

Najbolji među najboljima!

Čast za kapitena Ajaksa je utoliko veća jer je Tadić tek drugi naš fudbaler u 21. veku koji se našao u najužem spisku Frans fudbala.

Pre njega to je pošlo za rukom samo Nemanji Vidiću 2008. i 2009. godine. Štoper i nekadašnji kapiten Mančester junajteda je te 2009. godine, kada je Mesi takođe bio najbolji, zauzeo 16. mesto.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Nemanja Vidić u dresu Mančester junajteda

Nagrada Frans fudbala se dodeljuje od 1956. godine. Kroz istoriju bilo je još nekoliko igrača srpskih klubova koji su imali privilegiju da budu među najboljima, neki umalo nisu i osvojili ovo laskavo priznanje.

Najbliži Zlatnoj lopti bio je Dejan Savićević 1991. godine, koji je podelio drugo mesto sa Darkom Pančevim i Lotarom Mateusom.

Malo je nedostajalo i da Predrag Mijatović osvoji prvo mesto, ali ga je 1997. pobedio Ronaldo Nazario da Lima. Treći je bio Zinedin Zidan.

I legende srpskog fudbala su se našle u najužem izboru Frans fudbala. Prvi je bio Miloš Milutinović, 1957. godine, a od tada su se na smotri najboljih igrača pojavljivali Vujadin Boškov, Bora Kostič, Dragoslav Šekularac, Milan Galić, Vladislav Bogićević, Dragan Džajić, Ivan Ćurković i Vladimir Petrović Pižon.

Džaja je rekorder po broju nominacija od naših fudbalera - čak šest puta mu je to pošlo za rukom, a jednom je bio treći. Dragan Stojković Piksi je nominovan tri puta i jednom je bio treći, a pre Vidića na listi se našao i Siniša Mihajlović 1999. godine, kada je završio na 13. mestu.

RepublikaFoto: crvenazvezdafk.com
Rekorder - 6 nominacija, jedno 3. mesto

Tadić ćaskao sa Levom i Van Dajkom!

Dušan Tadić poznaje maltene sve fudbalere koji su se našli u Parizu. Kamere su zabeležile njegovo ćaskanje sa Robertom Levandovskim iz Bajerna, kada je Poljak zainteresovano prišao Dušanu i pitao ga da li Ajaksu treba pobeda u poslednjem kolu Lige šampiona kako bi "kopljanici" prošli u eliminacionu fazu. Osim što se družio sa bivšim saigračima iz Ajaksa De Jongom i De Lihtom, srpski ofanzivni fudbaler se družio i sa Virdžilom van Dajkom, koji je završio na drugom mestu, iza pobednika Mesija. Sa Van Dajkom Tadić je igrao u Sautemptonu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ballon d’Or 2019. ? #ballondor

A post shared by Dušan Tadić (@dt10_official) on Dec 3, 2019 at 1:26am PST

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading