Savo, bolje ćuti, zatvorili bi nas da nam država ne daje pare!

Autor: P. Vuković - R. V. Bibić

Sport

05.12.2019

04:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Država je za poslednjih pet godina Partizanu i Crvenoj zvezdi dala 1,6 milijarde dinara (Partizanu 899, Zvezdi 727), ali trener crno-belih Savo Milošević uspeo je da lupi i ostane živ rekavši da večitima novac nije potreban. Sa Miloševićem se ne slažu bivši i aktuelni čelnici dva najveća kluba jer oni najbolje znaju šta su finansije i kako je teško izgurati godinu na pozitivnoj nuli.

RepublikaFoto: Starsport
Odvalio i ostao živ... Savo Milošević

NISMO ENGLESKA

- Partizan još jednom, kao i više puta do sada, izražava zahvalnost nadležnim državnim organima, kao i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na njegovoj ličnoj inicijativi i dobroj veri u pomoći FK Partizan - saopštili su krajem septembra iz Humske.

S druge strane, legenda "parnog valjka" Ivan Ćurković pozvao je Miloševića da pojasni na šta je konkretno mislio jer njegova priča ne pije vodu.

- Klubovi moraju da budu zahvalni državi na pomoći, a ne da neko iz kluba govori kako im njena podrška nije potrebna. Da nije pomoći države, mi bismo odavno zatvorili radnju. Prihodi od prodaje igrača i finansijska injekcija od nadležnih organa nas jedino drže u životu. Nismo mi Engleska pa da imamo pune stadione, velika TV prava i jake sponzore. Mi nemamo sponzore ako nam ih ne da država. Kod nas da se to pokuša, pa i privatizacija, odmah bismo se ugasili - jasan je Ćurković.

RepublikaFoto: Starsport
Ivan Ćurković, počasni predsednik FK Partizan

ULAGANJE U SPORT

Miloševiću je preko našeg lista replicirao i predsednik Zvezde Svetozar Mijailović tvrdnjom da je svaka država zainteresovana za razvoj fudbala.

- Velika je pomoć države koju smo dobili, znači nam šta nadležni rade za nas. Zvezda nema ni jedan jedini dinar koji nije proizvod politike države prema sportu. Upravo se to mora razdvojiti, šta je pomoć, a šta je zakonska obaveza države u razvoju sporta. Pare poreskih obveznika se ne mogu ulagati u ono što nije zakonom predviđeno. S druge strane, lani smo ostvarili veliki devizni prihod, a sredstva su ostala u okviru države kroz plaćanje poreza od sedam miliona evra. Značajno je i za grad Beograd koliko klubovi doprinose svojim postojanjem - rekao je Mijailović.

RepublikaFoto: Starsport
Svetozar Mijailović, predsednik FK Crvena zvezda

Predsednik crno-belih Milorad Vučelić i direktor Miloš Vazura nisu bili dostupni za komentar o stavu njihovog trenera, uprkos našim brojnim pozivima i porukama.

Džajić: Država dovela "Gasprom" i "Telekom"!

Dragan Džajić, legenda crveno-belih, kaže da je direktna pomoć države sportu normalna i da postoje drugi vidovi pomoći. Primera radi, "Gasprom" posredno godišnje na Marakanu upumpa četiri miliona evra. Džaja naglašava da se crveno-beli, barem poslednjih par godina, žive na krilima uspeha u Evropi, ali da nije uvek bilo tako.

- Razumem šta je Savo hteo da kaže, ali svaka pomoć je dobrodošla. Neki klubovi se trenutno sami finansiraju 90 odsto, ali ako država pomogne, to je u redu. Može biti i pomoći u vidu sponzorstva, tako Zvezda ima "Gasprom", a neko ima "Telekom" - rekao je Džajić.

RepublikaFoto: crvenazvezdafk.com
Dragan Džajić

Kako bi večiti mogli bez pomoći države?

Crvena zvezda i Partizan bi mogli da prežive bez države, ali bi za tako nešto morali da prihoduju dosta. Za normalno godišnje funkcionisanje (redovne plate, isplata dugova, održavanje infrastrukture...) Zvezdi je potrebno oko 25 miliona evra, Partizanu oko 18 miliona. Dakle, na ovim poljima bi večiti morali da budu uspešni:

* Milionski transferi (prodaja igrača)

* Redovno igranje Evrope

* Komercijalni sponzori

* Marketing

* Prodaja ulaznica (puni stadioni) i TV prava

* Dobra infrastruktura

RepublikaFoto: Starsport
Decenijama žive od države - Fudbaleri Zvezde i Partizana

Država daje za platu Marinu i Kanjasu

Suma od 727 miliona dinara za pet godina, odnosno, oko 1,2 miliona evra godišnje, koliko daje država, približno je svota koju Crvena zvezda izdvoji za platu svom najboljem igraču i kapitenu Marku Marinu (700.000) i Hozeu Kanjasu (500.000).

RepublikaFoto: Starsport
Marko Matin, kapiten Crvene zvezde

Uprava u klin, Milošević u ploču!

- FK Partizan, 30. septembar - Izražavamo zahvalnost državi i predsedniku Aleksandru Vučiću na pomoći klubu

- Savo Milošević, 3. decembar - Država ne treba da daje nijedan evro Partizanu i Zvezdi, a ko ne može sebi da obezbedi egzistenciju, ne treba da postoji

RepublikaFoto: Starsport
Savo Milošević, trener Partizana

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading