Da li ste razmišljali o ovome: SVET FUDBALA NA PUTU DA IZGUBI NAJVEĆI DERBI!

Sport

01.10.2017

09:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jednostrano organizovani referendum u pokrajini Katalonija o odvajanju ove regije iz okvira španskog kraljevstva mogao bi da pored političkih, socijalnih i ekonomskih turbulencija proizvede potrese i u svetu sporta.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Posledice potencijalnog odvajanja Katalonije biće dalekosežne

Pravi mali građanski rat tinja na ulicama i kvartovima Barselone, pošto je u toku održavanja referenduma o nezavisnosti katalonske regije. Centralna Vlada u Madridu jasno je rekla da neće prihvatiti bilo kakve rezultate ovog glasanja, pošto se ono direktno kosi sa svim odredbama španskog ustava.

Danima unazad pristižu upozorenja političkih i ekonomskih stručnjaka kakve bi konsekvence moglo da proizvede jednostrano proglašenje nezavisnosti Katalonije, ali se do sada malo spominjala mogućnost da FK Barselona istupi iz španske fudbalske lige Primere.

Na taj način bi svet sporta, ali i marketinga, turizma pretrpeo jedan ozbiljan tektonski udarac, pošto više ne bi bilo derbija između Barselone i Real Madrida, a i pravo je pitanje da li bi velike fudbalske zvezde imale bilo kakvog motiva da nastupaju za "blaugranu" nakon što bi se tim takmičio u vrlo slabašnoj i kvalitetom limitiranoj katalonskoj ligi.

- U svetlu skorašnjih događaja sa osvrtom na trenutnu političku situaciju u Kataloniji Barselona ostaje verna svojoj istorijskoj posvećenosti odbrane naroda i demokratije, slobode govora i prava na samo-odlučivanje i osuđuje bilo koji postupak koji može da ugrozi slobodno ostvarivanje ovih prava. Stoga Barselona javno izražava podršku narodu, entitetima i institucijama koje garantuju ta prava - glasila je poruka oz Barselone.

Na sve ovo FIFA nije imala jasan odgovor.

- Po ustaljenom pravilu, FIFA ne komentariše potencijalne buduće scenarije - glasio je odgovor FIFA za Rojters.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading