Škoti zabranili igranje glavom: Savić poručuje, to su gluposti, uništiće fudbal!

Autor:

Sport

23.01.2020

04:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fudbal svakim danom polako gubi svoju suštinu, a da nas u budućnosti očekuju ozbiljna skrnavljenja najpopularnijeg sporta na svetu, svedoči i primer iz Škotske.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ramos baš voli da igra glavom

Tamošnja fudbalska asocijacija odlučila je da zabrani udaranje lopte glavom deci mlađoj od 12 godina, a sve pod obrazloženjem da je to štetno po mozak i da je ozbiljan uzročnik demencije. Naime, istraživanje Univerziteta u Glazgovu pokazalo je da bivši fudbaleri imaju tri i po puta veće šanse da umru od demencije nego drugi ljudi koji su istih godina kao i oni.

RAZVOJ DEMENCIJE

Istraživanja u Londonu i Kardifu rađena su na mozgovima bivših fudbalera. Pokazala su znakove iste hronične traumatske encefalopatije kod četvorice od šest igrača.

- Uočili smo vrstu promena na mozgu kakve se viđaju kod bivših boksera, to su promene koje nastaju usled konstantnih povreda mozga. Tako da smo sada prvi put dokazali na nekoliko igrača da su povrede nastale ranije tokom njihovog života, što najverovatnije ima neke veze s razvojem demencije kod njih - izjavio je profesor Hju Moris sa londonskog univerziteta.

Jasno je da bi ukidanje igre glavom uništilo suštinu fudbalske igre, a ironija je da ideja dolazi iz zemlje koja je poznata po glavometu i stilu igre koji sada žele da potpuno ukinu.

ZATEGNUTI MIŠIĆI

Legendarni napadač Crvene zvezde Dušan Savić (64), koji se proslavio pogocima glavom, u razgovoru za Srpski telegraf kaže da glupostima Škota, Britanaca i zapada nema kraja i da će takvim idejama upropastiti fudbal.

- Opasnije po mozak od udarca lopte glavom su britanske laži o Srbima, bombardovanju, Srebrenici i Račku. Veći su udar za zdrav mozak vesti koje oni plasiraju u svojim medijima. Oni očigledno nemaju pametnija posla. Veću štetu po mozak pravi čvrga koju vam neko opali, a da je ne očekujete, od udarca glavom. Vi se spremate za to, vaši mišići vrata su zategnuti. Oni očigledno pokušavaju da unište fudbal. Šta bi trebalo onda da kažu bokseri ili kik-bokseri? Da ukinemo te sportove? Ovo je jedna od većih gluposti koju sam čuo - rekao je Savić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading