Legendarni Hrvat: Mihajlović ima neviđena mu*a, Deki će gaziti sa Zvezdom!

Autor:

Sport

31.01.2020

04:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Malo je istinskih šmekera u svetu fudbala koji najpopularniji sport drže u malom prstu, a opet su tako neobično prizemni, pristupačni i uvek sa dečačkim osmehom na licu. Baš takav je Darijo Srna (37), najveći as kojeg je Šahtjor imao, a sa 134 utakmice u reprezentaciji Hrvatske i rekorder "kockastih".

RepublikaFoto: Danijel Kokanović
Darijo Srna u Beleku

Čovek koji je u velikoj meri obeležio evropski fudbal u poslednjih deceniju i po na poziciji desnog krila i beka pristao je bez pogovora da Srpskom telegrafu da intervju u Beleku odmah po završetku treninga ukrajinskog velikana čiji je pomoćni trener od prošlog leta.

- Igrali ste punih 15 godina za Šahtjor, od 2003. do 2018. godine, rekorder ste po broju utakmica za "rudare". Kako se snalazite u novoj ulozi kao pomoćni trener, podviknete li ponekad dojučerašnjim saigračima?

- Šahtjor i Ukrajina su moj drugi dom, tu sam proveo najlepši deo igračke karijere, tu su se i oženio, bilo je prirodno da trenerski posao započnem u Šahtjoru. Zadovoljan sam debitantskom sezonom u stručnom štabu, ali pravim tu ravnotežu između prijateljstva sa doskorašnjim saigračima i uloge trenera. Nisam neko ko voli galamu.

- Tereni na kojima se za nastavak sezone Šahtjor i Crvena zvezda pripremaju su tik jedan uz drugi, a oba kluba su smeštena i u istom hotelu, pa su susreti sa Dejanom Stankovićem, novim šefom struke Beograđana, neizbežni. Kakvu karijeru predviđate Dekiju na klupi?

RepublikaFoto: Estok
Siniša Mihajlović i Dejan Stanković

- Znate šta, Dejan je moj prijatelj i kao igrač imao jak karakter i pobednički mentalitet, a verujem da će takav da bude i kao trener. Mnogo sam puta igrao protiv njega i znam ga odlično. Crvena zvezda je dva puta u nizu igrala u Ligi šampiona, što je ogroman uspeh za bilo koji klub sa prostora bivše Jugoslavije, te su i očekivanja od Stankovića velika jer je Vladan Milojević postavio lestvicu visoko. Ipak, gaziće Deki, ubeđen sam u to.

- Dejanov kum Siniša Mihajlović se više od pola godine bori sa akutnom leukemijom. Da li održavate komunikaciju?

- Da, čujem se telefonom sa Mihom. Taj čovek ima neviđena muda! Zamislite da sa tako teškom bolešću vi bukvalno iz bolničke sobe, pravo sa terapije, dođete na teren i vodite utakmicu. Pokazao je svim ljudima kako bi trebalo da se bore sa bolešću, on je pravi primer hrabrog muškarca i želim mu da pobedi. Mi mislimo da imamo probleme, a šta tek Siniša da kaže. Nosi se kao lav.

- Na predstojećem Evropskom prvenstvu rival Hrvatskoj, Engleskoj i Češkoj mogla bi da bude Srbija, pod uslovom da trijumfuje u plej-ofu Lige nacija. Možemo li posle 20 godina na EVRO?

RepublikaFoto: Starsport
Darijo Srna

- Uveren sam da će Srbija da se plasira na EVRO. Nema dilemu oko toga. A kada odmerimo snage sa vama, ubeđen sam da neće biti tenzija. Ne bi to dozvolili fudbaleri oba tima, pre svih moj brat Koki (Aleksandar Kolarov).

Srna: Boli me srce zbog Rusije

Darijo Srna je nosio dres reprezentacije Hrvatske od 2002. do 2016. godine i dan-danas kaže da mu teško pada što nije bio deo tima koji je na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine igrao u finalu.

- Srce me boli zbog toga, ali šta da se radi, vreme ne možemo da vratimo unazad. Nisam od onih koju kukaju za prošlim vremenima. Zdrava mi je porodica, supruga, deca, majka, brat. Ja sam srećan čovek i ne žalim ni za čim - kaže legendarni desni bek.

Povratak u Donjeck? Teško!

Za pet meseci biće šest godina otkako je u Ukrajini, preciznije velikoj regiji Donbasu, izbio građanski rat između proruskih snaga i radikalnih Ukrajinaca. Velelepni i ultramoderni stadion Donbas arena u Donjecku srušen je bombama, pa otada Šahtjor igra u izgnanstvu. Srna ne zna kada bi narandžasto-crni mogli da se vrate u svoj grad.

- Ima nekih priča o tome, ali šanse su u promilima. To je ipak pitanje za neke moćne ljude i instance. Velika je to tuga, taj stadion je bio jedan od najmodernijih i najlepših u čitavoj Evropi, a ko zna koliko bi daleko Šahtjor dogurao da nije bilo tog rata - zaključuje Darijo.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading