Arape isteruju iz evropskog fudbala!

Autor: Predrag VUKOVIĆ

Sport

22.02.2020

04:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U evropskom fudbalu se sprema ozbiljan udarac za Arape, a mnogi bi rekli da uveliko traje! Švajcarsko federalno tužilaštvo najavilo je optužnicu protiv predsednika Pari Sen Žermena Nasera al Kelaifija (46). On se dovodi u vezu sa podmićivanjem povezanim sa prodajom televizijskih prava za utakmice Svetskog prvenstva, a i ranije je bio na meti Švajcaraca zbog mita prilikom izbora za Mundijal 2022. u Kataru.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Naser al Kelaifi, predsednik Pari Sen Žermena

Optužnica takođe tereti Al Kelaifija iz Katara za podsticanje bivšeg generalnog sekretara FIFA Žeroma Valkea da počini krivičnu zloupotrebu. Ne treba zaboraviti i nedavno izbacivanje Mančester sitija iz Evrope na dve godine, kluba koji drži kraljevska porodica iz UAE. Na čelu "građana" je Mansur bin Zajed (49), član kraljevske porodice iz Emirata i zamenik premijera te države.

DOBRI ZA LOVU

Tim povodom razgovarali smo sa Radetom Bogdanovićem (49), bivšim reprezentativcem naše zemlje, koji se slaže da je evropski fudbal uzdrman dolaskom Arapa, ali istovremeno gleda i drugu stranu.

- Fudbal je ozbiljno poremećen ulaskom Arapa u njega. Dosta su sve poremetili svojim investicijama, što se posebno vidi po tome koliko su visine transfera otišle u nebesa. Evropa ih je pre 10 godina prihvatila u trenucima krize jer joj je tada novac bio potreban. Sada kad im Arapi više nisu potrebni, rešili su da ih isteraju - rekao je Bogdanović za Srpski telegraf.

RepublikaFoto: RTS/printscreen
Rade Bogdanović

BEZOBRAZAN UDAR

- Udar na Zvezdu bio je bezobrazan. Ja sam i ranije pričao da su svi oni našli model po kojem uzimaju novac od običnih građana da bi ozbiljno zaradili. Za sve to koriste fudbalske utakmice jer su TV prava skočila do nebesa. Ovo je samo vrh ledenog brega. Što se tiče ova dva kluba, problem je što su u vlasničkoj strukturi direktno umešane dve države Katar i UAE preko svojih kraljevskih porodica. Ako su odlučili da ih isteraju, izvešće to do kraja. UEFA i FIFA se za sve pitaju i finansijski su nezavisne. Ako im se nađete na nišanu, tu nema spasa - zaključio je Bogdanović.

Zvezda kolateralna šteta u ratu sa PSŽ

Ni kriva ni dužna Crvena zvezda je bila kolateralna šteta u ratu evropskih moćnika sa Naserom al Kelaifijem. Podsetimo, prošle sezone u Ligi šampiona francuski Ekip je odvalio glupost da je neko od čelnika crveno-belih uplatio u kladionici u Parizu da će PSŽ slaviti sa bar pet golova razlike (6:1 kraj). Takođe, pisalo se i da se taj isti čovek iz Zvezde susreo sa Naserom al Kelaifijem, posle čega je čelni čovek "svetaca" presavio tabak i tražio odštetu na sudu zbog narušavanja ugleda od Ekipa.

RepublikaFoto: Starsport
Detalj sa utakmice Pari Sen Žermen - Crvena zvezda u Parizu

Pari Sen Žermen

Predsednik: Naser al Kelaifi (46)

Bogatstvo: 1 milijarda dolara

Zemlja: Katar

U klubu od: 2011.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Fudbaleri Pari Sen Žermena

Mančester siti

Predsednik: Mansur bin Zajed (49)

Zemlja: UAE

Bogatstvo: 30 milijardi dolara

U klubu od: 2008.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Fudbaleri Mančester sitija

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading