Renesansa Radničkog: Tončev - nasledili smo milionske dugove, sada smo na stabilnim nogama!

Autor:

Sport

25.02.2020

12:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fudbalski klub Radnički iz Niša aktuelni je vicešampion Srbije. U najmanju ruku može se reći da je Radnički danas stabilni superligaš, međutim nije bilo tako do pre nekoliko godina kada je u klub je došao gospodin Ivica Tončev sa saradnicima, od tada se sve promenilo.

RepublikaFoto: Starsport
Ivica Tončev

Sa Tončevim, čelnim čovekom Radničkog, razgovarao Goran Stanković.

Situacija nije bila bas ružičasta pre nekoliko godina. Radnički nije bio dobra udavača.

- Nije bila, ali zato mi dolazimo samo gde je teško. O tom periodu smo mi mnogo puta do sada pričali i o tome smo već sve rekli. Klub smo nasledili sa preko trista miliona dinara dugova, sa uništenom infrastrukturom tako da je klub bio praktično pred gašenjem. A onda smo jednim normalnim, domaćinskim i poštenim radom, koliko sad mogu da se pohvalim, klub digli da izgleda kao jedan normalan i mogu reći evropski klub- rekao je Tončev.

Danas je Radnički stabilni superligaš. Prošla godina ostaće upamćena po mnogim rekordima. Na kraju krajeva, došli ste i do vicešampionske titule i posle mnogo godina na tabeli razdvojili Zvezdu i Partizan.

- Da, zato i ove godine osećamo to da ovi večiti blizanci, kako ih zovemo, nam ne opraštaju, pa smo čuli i dosta negativnih komentara. Ali Radnički je ipak uspeo da napravi jedan istorijski uspeh koji ne verujem da će baš lako da se ponovi u budućnosti.

Radnički je spojio i rekordan broj bodova. Igrao je i u kvalifikacijama za Ligu Evrope, ali i na dostojan način reprezentovao grad, a i Srbiju.

- Moram da se pohvalim da sa gradom imamo dobru saradnju. Grad je učestvovao u dizanju kluba, a imali smo podršku i gradonačelnika Bulatovića i odbornika za sport gospodina Kačara kao i podršku kompletne gradske strukture, uvek su bili tu uz klub. Jer ovo je gradski klub, ovo je klub svih građana Niša i mi se tako i ophodimo i želimo da tako i ostane u budućnosti- rekao je prvi čovek Radničkog.

RepublikaFoto: Starsport

Urađeno je puna i na infrastrukturi. Konkretno, sređen je teren i postoje planovi da se to dalje unapređuje.

- Kao što vidite, posle mnogo godina uloženo je preko 240 hiljada evra u renoviranje terena. Prvenstveno je problem bio taj što je ispod bio beton, pa radovi nisu mogli da se odvijaju tako brzo. Početkom ili sredinom ove godine će početi rekonstrukcija kompletnog terena- rekao je Tončev.

Kada govorimo o igračkom kadru, možemo da kažemo da je i više nego solidan. Neki novi vetrovi duvaju ovde na Čairu, naime okrećete se malo mlađim igračima.

- Mi smo pokazali da je Radnički svake sezone prodavao po jednog mladog igrača. To je dokaz da su nas i u Evropi prepoznali. Nismo prodavali igrače bivšim Sovjetskim republikama ili na primer u Vijatnam. Prodavali smo igrače klubovima koji igraju u Ligi Šampiona. To znači da Radnički ima kvalitet, ali ima i dobru omladinsku školu. Sada imamo preko 400 dece i sledeći naš cilj je da se digne ta škola na mnogo viši nivo i da u prvom timu bude najmanje 4 igrača iz naše škole- priča Tončev.

Igrači su u jednom periodu u širokom luku zaobilazili Radnički i Čair. Sada, vrlo rado dolaze.

- Da, sada kad Radnički zove još se nije desilo da neki igrač odbije. Svaki je bio spreman za razgovor, a onda i u Radnički igrači dolaze punim srcem.

Kakva su očekivanja za ovaj tekući šampionat? Ne ide sve kako treba, ali ima dovoljno vremena da sve sve ispravi i da do kraja šampionata dođemo na poziciju koju zaslužujemo.

- Imali smo smenu generacija, dosta igrača je otišlo na kraju prošle sezone. Ti igrači su bili tu pod ugovorom. Ove sezone je naš cilj da igramo ponovo Evropu i to je ključno u naredne 2-3 utakmce kada ćemo znati da li imamo šanse. Ako ne budemo igrali Evropu, okrećemo se mlađim kadrovima i našoj školi gde ćemo pripremati ekipu da budemo mnogo jači za iduću godinu.

Ostaje li još uvek onaj zacrtani cilj ove ili narednih godina stignemo do jednog trofeja?

- Mudro sam prećutao, nisam hteo da kažem, ali Radnički učestvuje i dalje u kupu i ove godine naš glavni cilj je da osvojimo taj jedan trofej Kup Srbije. Da i Niš dobije jednom tu fudbalsku titulu, bilo koji, bilo Kup ili prvenstvo.

Niš i jug Srbije u svakom slučaju zaslužuju jedan ozbiljan klub, a Radnički je najznačajniji sportski brend na jugu Srbije.

RepublikaFoto: Starsport
Stadion "Čair"

- Da, Niš kao grad zaslužuje, ali ja moram da budem i kritičan. Ne znam da li Nišlije zaista toliko srcem vole Radnički kao što pričaju. Jedan grad koji ima 350 hiljada stanovnika i sa okolinom oko pola miliona, kada je ulaz na uktakmicama slobodan, mi imamo oko 5 hiljada gledalaca, a stadion bi trebalo da bude pun, Radnički je sada klub koji zaslužuje pun stadion. Ja ne vidim zbog čega publika nema motiv da napuni stadion.

To je izgleda širi društveni problem. Pogotovo kada drugi uspešni klubovi u Nišu, koji takođe imaju rezultate, imaju oko 300 gledalaca.

- Mi Srbi volimo da pričamo kako smo fudbalska nacija, a prazan nam stadion. Pogledajmo u Evropi, druga liga je kod njih puna. Građani Niša moraju da stanu iza svojih sportskih kolektiva. Ne finansijski, nego treba samo ljubavlju i prisustvom. I to je onda svim sportistima dovoljno da dobro reprezentuju svoj grad i u Srbiji i u Evropi- zaključio je Tončev.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading