Svedok stravične epidemije iz 1972. godine prisetio se kako je Jugoslavija dobila tu bitku

Autor: Večernji list/Republika

Sport

24.03.2020

12:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas koronavirus, a pre 48 godina velike boginje imaju najmanje jednu dodirnu tačku - obe zarazne bolesti na neko vreme zamrzle su sportska takmičenja.

RepublikaFoto: Starsport
Ilija Petković

Koronavirus globalno, a velike boginje lokalno, iako je epidemija od pre pola veka bila neuporedivo smrtonosnija. Bivšu Jugoslaviju, preciznije delove Srbije, Kosova i Crne Gore, pogodila je na prelasku iz februara u mart 1972. godine epidemija velikih boginja, tzv. variola vera.

Bile su to dramatične nedelje, naročito u tom delu Jugoslavije, gde je država bila paralizovana a informacije o širenju zaraze bile su strogo kontrolisane. 


Prvih dana epidemija je bila zataškana. Institut Torlak u Beogradu je 15. marta 1972. izolovao virus variole vere. Sledećeg dana “Glas Amerike” objavio je informaciju da bi se Jugoslavija sledećih dana mogla suočiti sa epidemijom velikih boginja, a tek 25. marta u jugoslovenskim medijima bilo je objavljeno da je izbila epidemija. Tada je bio napravljen karantin u kom su bili smešteni svi zaraženi i svi koji su sa njima bili u kontaktu. U roku od deset dana u Beogradu vakcinu je na 727 mesta primilo čak 1.849.341 ljudi, a oko 600 hiljada njih bilo je ponovo vakcinisano. Ukupno je u Jugoslaviji bilo zaraženo 175 ljudi, od kojih je 35 preminulo.

Fudbalsko prvenstvo bilo je prekinuto između 23. marta i 16. aprila 1972., i u tom periodu klubovi su igrali samo prijateljske utakmice. Primera radi, tadašnji prvoligaši Partizan i Vojvodina dogovorili su prijateljsku utakmicu za 9. aprila na stadionu JNA, bez publike, a koliki je tada bio interes za fudbalom, govori i činjenica kako je taj susret bio prenošen na televiziji! 

Ilija Petković, jedan od najslavnijih napadača nekadašnje savezne lige, tadašnja zvezda OFK Beograda  vrlo se dobro seća tih dramatičnih dana. 

– Bilo je slično kao danas, zabrana javnih okupljanja, međusobnih fizičkih kontakta, iako smo mi u OFK Beogradu celo vreme ipak trenirali. Istina, situacija je u zdravstvenom smislu tada bila gora, jer je smrtnost od boginja bila mnogo veća, pa je i strah kod ljudi bio izraženiji. Iako je ono bila epidemija, a sada je reč o pandemiji – kazao je Petković.

– Iskreno, ja nisam bio toliko u strahu, jer sam boginje već preležao kao dete u Kninu, a 1972. godine još sam bio samac, nisam imao porodicu u Beogradu. Naravno da smo svi tu epidemiju shvatali ozbiljno, posebno kada su u medijima objavljene informacije o njoj. Tada smo se svi maksimalno mobilizovali, pa je i bolest dosta brzo stavljena pod kontrolu – nastavlja Petković.

Kako danas gledate na koronavirus?


– Imam 74 godine, u dobrom sam zdravstvenom stanju, a život me naučio da takvim stvarima ne treba prkositi. Ovo je bolest koja ne dopušta pogrešku, stoga sam discipliniran i držim se svih preporuka zdravstvenih službi – kaže Petković, a prenosi Večernji list. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading