Čeferin: Sezona će biti izgubljena ako ne krene do kraja juna

Autor:

Sport

28.03.2020

09:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako se iz UEFA redovno čuju smernice ligama i klubovima, predsednik Evropske fudbalske unije Aleksander Čeferin priznaje da su to samo mere za slučaj da pandemija počne da jenjava. A, svestan je i on da kraj vanrednog stanja nije na vidiku.

RepublikaFoto: youtube.com/SoccerTV
Aleksandar Čeferin

Prvi put iz UEFA, iz Čeferinovih usta, čula se i opcija da se fudbalska prvenstva širom kontinenta – ne nastave. Ako ne bude drugog rešenja. Ako pandemija ne popusti do juna, onda je tvrdoglavo insistiranje da se sezona završi na terenu besmisleno.

 - Nadam se da će sezona moći da se nastavi sredinom maja ili u junu ili makar krajem juna. Ako ne uspemo – sezona će biti verovatno izgubljena. Imamo i predlog da se tekući šampionati nastave do datuma kada bi trebalo da počne naredna takmičarska godina, koja bi onda bila malo pomerena. Izvagaćemo sve opcije i izabrati najbolju za klubove i lige - rekao je Čeferin u intervjuu za italijansku Republiku.

Spremaju u UEFA i druge vanredne mere, drugačije od svega do sada viđenog.

 
- Ako klubovi počnu da igraju, mogli bismo da odigramo do kraja i evropske kupove. Pa, neka se igraju istih dana kada i domaći mečevi. Recimo, u utorak Milan – Inter i Barselona – Juventus. Istog dana. Ovo je posebna situacija, nezabeležena do sada.

Deluje vrlo verovatno da kada se lige nastave, da će neko vreme morati da se igraju bez publike.

 - Teško mi je da zamislim sve utakmice pred zatvorenim tribinama, ali ne znamo sada kada dođe vreme da se zaigra da li će moći navijači na tribine ili ne. Ako ne bude drugog rešenja, bolje je da se sezone završe makar i bez gledalaca. Ipak, o finalima evropskih kupova pred praznim tribinama ni ne razmišljam.

Jedno od pitanja koje se nameće u poslednje vreme je šta će biti sa igračima kojima ističu ugovori 30. juna. Tu nekog jedinstvenog rešenja, za sada, nema.


 - Mi nemamo nadležnost nad ugovorima između klubova i igrača. Ako se sezona nastavi, moraćemo da nađemo kompromisno rešenje: da ugovori potraju još neko vreme, kao i da produžimo period za transfere.
RepublikaFoto: Starsport

U istom košu je i pitanje o rezanju plata za igrače, koje su neki klubovi već primenili, drugi najavili…

- Ugovori su stvar između klubova i igrača. Ali, svi ćemo osetiti posledice ove krize. Nema prostora za sebičnost: sad ćemo da vidimo koliko smo solidarni. Mnogo igrača je pristalo na te mere.

UEFA je izašla u susret klubovima, pa je odložila primenu principa Finansijskog fer pleja.

 - Kriza pogađa dosta klubova i zbog toga smo odložili neke zahteve sa kraja maja na kraj aprila. Dalji potezi će se razmatrati zavisno od situacije. Ništa više neće biti isto u svetu posle ove užasne godine. Što se tiče FFP, imamo nekoliko otvorenih opcija.

Nerviraju Čeferina optužbe da je UEFA veliki krivac za razvoj pandemije u Italiji, jer nije suspendovala utakmicu Atalanta – Valensija, koja se pokazala kao biološka bomba za celu državu.

 - Kada se igrala ta utakmica, igrao se fudbal u celoj Evropi. Čuo sam idiotske kritike što se tiče meča u Milanu. Tog 19. februara niko nije mogao da zna da će Lombardija biti centar epidemije. Ko smo mi pa da kažemo da meč ne može da se igra? Postoje nadležne institucije za to.

Evropsko prvenstvo je pomereno za sledeće leto. Čeferin je siguran da će se igrati bez problema.

 - Mislim da će početi 11. juna 2021. Ako bude potrebno, klubovi će malo zgusnuti kalendar. Ali, rano je još da pričamo na tu temu - poručio je prvi čovek UEFA Aleksander Čeferin.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading