Tamna strana Điđija Bufona

Autor:

Sport

09.04.2020

13:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Legendarni golman je u dresu Juventusa i reprezentacije Italije osvojio praktično sve, ali su mu karijeru obeležile i brojne kontroverze.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bufon

Od 1995. godine, kada je počeo seniorsku karijeru, Đanluđi Bufon je igrao za samo tri kluba - Parmu, u dva navrata Juventus i Pari Sen Žermen.

Sezona 2018/19. u dresu francuskog šampiona je prošla gotovo neopaženo, ali preostale 24 u italijanskoj Seriji A su pored nespornih kvaliteta legendarnog golmana obeležile i kontroverze. Bilo ih je i previše za sportistu vrhunskog nivoa koji je u svoje 42 godine osvojio sve sem najvećeg klupskog trofeja - pehar u Ligi šampiona.


OPTUŽBE ZA FAŠIZAM

Bufon je u vremenu dok je nosio dres Parme skrenuo pažnju na sebe sloganom na majici ispod dresa, koji je povezan sa Benitom Musolinijem.

 „Smrt kukavicama”, pisalo je na majici, a Bufon se od napada branio time što je govorio da nije imao pojma šta to znači.

 - To su iskustva koja čine da brže sazrite. Ne stidim se, jer sam to uradio iz neznanja, ne da bih slao poruku javnosti - rekao je Bufon u intervjuu za „Pais” 2013. godine.

 - Greške su važne jer vas podsećaju da ste čovek i da niste posebni ako ste slavan fudbaler. Podseća vas i da niste ništa drugačiji od šankera ili električara - govorio je Bufon.

DEPRESIJA: JEDVA SAM PRONAŠAO RADOST

RepublikaFoto: Privatna arhiva

A 2004, kada je imao 26 godina, u prvom mandatu u Juveu, Bufon je priznao:

 - Pao sam u depresiju. Bio sam bogat i slavan, a depresivan - otkrio je popularni Điđi.

 - Dođe vreme kada niste zadovoljni svojim životom, niti fudbalom. Delovao mi je kao da imam crnu rupu u duši. Previše sam mislio na fudbal, a onda sam postao tako depresivan da sam jednog dana poželeo da ne ustanem iz kreveta. Opije vas slava, novac i posao iz snova, ali noge počnu da vam tresu. Trebalo mi je sedam meseci da pronađem radost - opisao je golman, poreklom iz Toskane.

AFERA KLAĐENJE

Nije prošlo mnogo, Bufon je bio pod istragom zbog klađenja. Pominjalo se i da je učestvovao u nameštanju utakmica, sve to neposredno pred čuvenu aferu Kalćopoli. Bufon nikada nije priznao da ima veze s tim, ali jeste da je imao običaj da se kladi.

 - Nikada se više neću kladiti. Postao sam deo toga na raznim tržištima, ali nikada se nisam kladio na fudbalske mečeve. Kada su me povezali sa skandalom, bio je to za mene veliki udarac, jer je bacio sumnju na moju sportsku lojalnost - poručio je Bufon.

I PRIVATNI ŽIVOT STIGAO NA NASLOVNE STRANE

RepublikaFoto: Privatna arhiva

Pre tri godine Bufon se razveo od češke manekenke Alene Šeredove, s kojom ima dvoje dece. Razvod je usledio nakon što su ga italijanski paparaci uslikali u društvu sa Ilarijom D’Amiko, TV voditeljkom, s kojom je kasnije dobio dete.

- Volela bih da sam na drugačiji način saznala da je moj brak gotov. Ne preko novina- rekla je Šeredova.

PENAL U MADRIDU I NAPAD NA SUDIJU

U aprilu 2018. Juventus je u četvrtfinalu Lige šampiona eliminisan od Reala nakon što je Kristijano Ronaldo pogodio iz penala za domaćina.

Jedanaesterac je u sudijskoj nadoknadi svirao Majkl Oliver posle kontakta Mehdija Benatije i Lukasa Vaskesa, a Bufon je dobio crveni karton zbog guranja i vređanja arbitra.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

 - Nisi čovek nego životinja kada možeš da sviraš ovakav penal - navodno je Bufon rekao Oliveru.

 Nastavio je da ga napada i nakon utakmice u izjavi italijanskim medijima, a onda je shvatio da je preterao.

 - Žalim zbog svega. Da sam video Olivera nakon dva dana zagrlio bih ga i izvinio se. Pričali bismo normalno o svemu.

 Nakon toga, Bufon je prešao u PSŽ, a prošlog leta se vratio u Juve s namerom da u dresu „stare dame” završi karijeru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading