Radomir je bio i veliki Srbin: Antić nije dozvolio fudbalerima Reala da igraju meč protiv nepriznate Hrvatske!

Autor: Mondo, Republika

Sport

09.04.2020

16:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski fudbalski trener Radomir Antić, koji je u 72. godini preminuo u ponedeljak u Madridu, gde je i kremiran u fudbalu je ostavio neizbrisiv trag, a između ostalog, ostaće zapisano da je čovek rođen u Žitištu jedini u istoriji bio trener tri najveća španska kluba, Atletika Reala i Barselone.

RepublikaFoto: Starsport
Radomir Antić

U moru detalja o srpskom treneru, malo je poznato da kao trener madridskog Reala, Antić nije želeo da fudbaleri koje je tada trenirao budu uvučeni u političke priče iz devedesetih godina prošlog veka. Našao se u nezavidnoj situaciji kada je, u decembru 1991. godine, selekcija tada nepriznate Hrvatske, rešila da u španskom gradu Elčeu odigra prijateljski meč protiv članova Primere i Segunde.

- Organizator meča bio je nekadašnji hrvatski fudbaler Milivoj Bračun, koji je igrao upravo za Elče, a ideja im je bila da organizuju utakmicu pošto je dosta Hrvata igralo u Španiji. Tada je recimo Davor Šuker igrao u Sevilji, dok je tamo bio i Mauro Ravnić, Janko Janković, Zoran Vulić, Predrag Jurić i drugi, a bili su pozvani i neki iz inostranstva, pošto su od klubova dobili dozvolu da igraju za zemlju koja nije postojala.

Za selekciju Španije su zaigrali igrači Atletiko Madrida, Elčea, Burgosa, ali ne i Real Madrida - jer je upravo Radomir Antić odlučio da im ne dozvoli da učestvuju u meču koji je, zapravo, bio politička propaganda. On je svakom pozvanom igraču "kraljevića" objasnio da je meč organizovan kako bi se međunarodna zajednica "dodatno pritisla da prizna Hrvatsku" i - svi fudbaleri Reala su želju svog "Mistera" poslušali bez pogovora.

Mesec dana nakon što je u tom meču španska selekcija pobedila hrvatsku sa 2:0, Radomir Antić je dobio otkaz u Realu, koji je u 39 mečeva sa Srbinom na klupi ostvario 27 trijumfa i po šest remija i poraza).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading