Još jedan engleski velikan završio u rukama Arapa!

Autor:

Sport

14.04.2020

20:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Majkl Ešli je posle mnogo godina konačno uspeo da proda Njukasl i usreći i sebe i brojne navijače ovog premijerligaša.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Njukasl konačno dobio novog vlasnika

U vreme najveće krize modernog doba, pandemije koronavirusa, sada već bivši vlasnik Njukasla, Majk Ešli okončao je pregovore sa Amandom Stejvli, zastupnikom „PCP Kapital Grupe”, koja će u ovom poslu biti finansijski savetodavna kompanija jednom od najbogatijih ljudi na svetu.

Da bismo još bolje razumeli celu priču, „PCP Kapital Grupa” je još 2008. godine pomogla šeiku Mansuru bin Zajedu al Nahjanu da kupi Mančester Siti od tadašnjeg gazde Taksina Šinavatre, za više od 200 miliona evra.

Dugo se šuškalo da će Mohamed bin Salman kupiti jedan premijerligaški klub. Saudijski princ se dugo interesovao za Mančester Junajted, ali je porodica Glejzer bila istrajna u želji da ostane na čelu giganta sa „Old Traforda”.

Sa druge strane, Majk Ešli je zadovoljan što je u pregovorima sa šeikovom kompanijom „Pablik Investment Faund”, koja usko sarađuje sa firmom za finansijsko savetovanje.

Šeik Mohamed bin Salman postao je vlasnik 80 odsto kluba, a 10 odsto biće u vlasništvu „PCP Kapital Grupe”. Poslednjih 10 odsto vlasništvo je britanskih privrednika, braće Ruben.

Amanda Stejvli je po mišljenju mnogih osoba sa najvećim značajem u ovom poslu, a kao posrednica u mogućem otkupu Njukasla spominje se još od 2017. godine. Međutim, tada je cela stvar propala, jer njena kompanija, zajedno sa drugim investicionim fondom nije želela da iskešira više od 450 miliona evra.

Zanimljivo je, kako britanski izvori tvrde, da je Majk Ešli praktično gurao Amandu Stejvli u kupovinu Njukasla, pa joj je čak pomogao finansijski! Njegov investicioni fond je navodno odobrio kredit od gotovo 180 miliona evra „PGP Kapital Grupi”, rekavši da će novac ostati u klubu i da će se sa nekim kamatama vraćati u njegov džep, kad vrednost dostigne određeni nivo.

Prema neslužbenim informacijama, želja novih gazdi je da trener postane Rafa Benitez, koji bi se nakon dve godine praktično vratio na Sent Džejms Park.

Uskoro nakon toga usledila bi ozbiljna ulaganja u ekipu, a u kadru se spominju imena poput Džejdona Sanča, Kalidua Kulibalija i još nekolicine drugih vrhunskih igrača...

Mohamed bin Salman je poznat kao ogroman hedonista i neko ko ne štedi novac na nešto što voli.

Prema nekim medijskim izveštajima, nedavno je potrošio više od milijardu evra kupovinom luksuzne jahte za 450 miliona evra, palate u Francuskoj za 250 miliona evra i slike Leonarda da Vinčija za 400 miliona evra!

Trenutno ima kontrolu nad kraljevskim bogatstvom, koje se procenjuje na dve milijarde evra! Njihovo bogatstvo obuhvata i „Saudi Aramko”, zvaničnu naftnu kompaniju Saudijske Arabije, trenutno najvrednije kompanije na svetu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading