Hrvat postao čelnik fudbala u Jugoslaviji, a igrače iz Beograda nazvao "čobanima"

Autor: Večernji/Republika

Sport

15.04.2020

10:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epilog celog tog cirkusa bio je bojkot nastupa hrvatskih fudbalera za Jugoslaviju na prvom SP-u 1930. u Montevideu

RepublikaFoto: youtube.com/intermedianetwork
Fudbal u Montevideu

Na današnji dan, 15. aprila 1919. godine, održana je prva sednica Upravnog odbora Jugoslovenskog fudbalskog saveza, organizacije koja je dva dana ranije bila osnovana u jednog zagrebačkoj kafani.

Ujedinjenjem Jugoslavije Zagreb je postao vodeći fudbalski centar Kraljevine SHS. Jedan od osnovnih zaključaka osnivačke Skupštine JNS-a bio je da će zagrebački fudbalski klubovi pomoći u razvoju i ostalih klubova širom Kraljevine. Prvi predsednik JNS-a Hinko Virt bio je diplomirani pravnik, kao i svestrani sportista.

Prve fudbalske razmirice između Zagreba i Beograda pojavile su se 1920. godine. Naime, reprezentacija Kraljevine Jugoslavije prvi put je nastupila 1920. godine na Olimpijskim igrama u belgijskom Antverpenu. Bili su poraženi u obe utakmice: od Čehoslovačke (0:7) i od Egipta (2:4). Navodno je Virt za taj neuspeh okrivio neupotrebljive igrače beogradskih klubova, pogrdno ih nazvavši "fudbalskim čobanima". Ta izjava izazvala je zgražavanje i gnev među beogradskim sportskim čelnicima.

Nastupio je period u kojem su istovremeno učestvovala dva suprotstavljena Saveza, JNS i JFS, oba uverena kako predstavljaju fudbalsku instituciju u Kraljevini Jugoslaviji. Zagrebački JNS je odlučio da uputi dopis Fifi sa zahtevom da vodeća svetska organizacija prizna Savez sa sedištem u Zagrebu, dok je tri dana kasnije isto učinio i JFS iz Beograda. U JNS-u je odlučeno da se utakmica protiv reprezentacije Bugarske u sklopu Balkanskog kupa odigra u Zagrebu i da tadašnji selektor Pandaković pozove i igrače beogradskih klubova, dok je novoizabrani savezni kapetan iz Beograda Boško Simonović sastavio popis igrača za istu utakmicu, na kojem su bili fudbaleri hrvatskih klubova. Tako su jugoslovenski reprezentativci dobili po dve pozivnice, od dva različita fudbalska saveza iste države za istu utakmicu koja je bila na rasporedu u dva različita grada. Na kraju je ta utakmica odigrana 13. aprila 1930. u Beogradu, a u njoj su nastupili igrači samo beogradskih klubova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading