(VIDEO) Najbrutalniji član "Lude družine": Najviše volim da čujem kako krckaju kosti protivnika

Autor: Vijesti/Republika

Sport

18.04.2020

17:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Luda družina - osvojila je FA kup 1988. i godinama bila među 10 najboljih ekipa stare Prve divizije, preteče Premijer lige, a nadimak je zaradila po tome što je znala da prebije protivnike i utera im strah u kosti.

RepublikaFoto: youtube.com/soccerstories
Vini Džons

Ljubitelji ostrvskog fudbala dobro znaju na koga se ovaj nadimak odnosi - na čuvenu ekipu Vimbldona, kluba koji više ne postoji, i njegove slavne fudbalere Denisa Vajsa, Džona Fašanua, Lorija Sančeza, Mika Harforda i najpoznatijeg i najbrutalnijeg među njima, Vinija Džonsa.

Verovatno ga svi prepoznaju kao uspešnog glumca koji se proslavio u filmovima Gaja Ričija „Dve čađave dvocevke” i „Sneč”. Tada je savršeno odigrao uloge grubijana, ali on to uopšte nije morao da glumi, jer je takav bio. Iz njegove fudbalske karijere tako nije naupečatljivija scena kada podiže pehar na „Vembliju” poslije pobede nad Liverpulom u finalu FA kupa 14. maja 1988, već ono što se desilo u februaru te godine, u remiju sa Njukaslom (0:0).

Džons je prišao Polu Gaskojnu, okrenuo mu leđa i toliko ga snažno stisnuo za genitalije da se Gaskojn u agoniji srušio. Ta fotografija je obišla svet, a i te kako je poznata i 30-ak godina kasnije.

Vini je na tom meču imao cilj samo da zaustavi zvezdu „svraka”, pa mu je pred meč rekao:

 - Ja sam Vini Džons i ja sam j... Ciganin. Ovde smo danas samo ja i ti, debeljko. Jedem puno testa i odgrišću tvoje uvo, pa ga ispljunuti na travu.

I bio je tik uz njega tokom celog meča. Zanimljivo, Gaskojn je nedugo nakon meča poslao Džonsu crvenu ružu, a on njemu četku za WC šolju. Nakon toga su postali prijatelji.

Koliko je Džons bio grub i bezosećajan kao fudbaler, najbolje govore neke od njegovih izjava: „Najviše volim kad čujem kako krckaju kosti protivnika kada se povrede”, „Kada saznam da je nekog rivala ostavila žena, učinim sve da ga na to podsetim na terenu”

Po mnogima najgrublji fudbaler svih vremena je imao još mnogo brutalnih startova, a pamti se da čak ni prgavi Erik Kantona, kada ga je stameni Velšanin krvnički udario, nije ni pomislio da mu „pisne”.

- Ako sve drugo propadne, mogao bih da sačekam prvi korner i vežem mu dredove za stativu - objasnio je svojevremeno kako bi zaustavio tadašnjeg asa Čelsija Ruda Gulita.

Bio je rekorder elitnog ranga engleskog fudbala sa 12 crvenih kartona, dok ga za jedan nije pretekao takođe prgavi, ali fudbalski mnogo „pismeniji“ kapiten Mančester junajteda, Roj Kin.

- Ne mogu da trčim, ne umem da dodam loptu, da uklizam i šutiram, ali sam još ovde - tako je jednom Džons prokomentarisao svoja izdanja.

Osim za Vimbldon, igrao je za Lids, Šefild junajted, Čelsi i Kvins Park Rendžers, u čijem dresu se penzionisao 1999. kao 34-godišnjak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading