Terzić otvoreno o evropskoj Superligi i regionalnom takmičenju: NIje realno...

Autor: Informer/Republika

Sport

12.05.2020

08:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanski list "San" piše da su beogradski crveno-beli mogući učesnici novog takmičenja najvećih klubova Evrope. Imponuje nam što nas svrstavaju u to društvo, ali nije realno da igramo protiv najbogatijih, kaže Zvezdan Terzić

RepublikaFoto: Tanjug
Zvezdan Terzić

Nije realno da Crvena zvezda dobije poziv da učestvuje u fudbalskoj Superligi Evrope, kaže za Informer generalni direktor crveno-belih Zvezdan Terzić! Britanski "San" juče je objavio da će najveći klubovi na kontinentu uskoro napraviti svoje takmičenje mimo Evropske fudbalske unije (UEFA) i da bi beogradski velikan mogao da bude jedan od učesnika!

Čuveni londonski list piše da gazde najbogatijih evropskih klubova žele da iskoriste krizu u kojoj se fudbal nalazi zbog epidemije koronavirusa i napuste nacionalna takmičenja kako bi oformili svoju zatvorenu ligu, nalik na košarkašku NBA.

Jedna od ideja je da u toj superligi Evrope postoje dva ranga sa po 16 klubova, a prema saznanjima ostrvskih novinara, Crvena zvezda bi mogla da dobije poziv da se priključi jer se radi o klubu sa velikom tradicijom i ogromnom bazom navijača. Procena je da bi klubovi u ovom takmičenju od televizijskih prava zarađivali milijarde evra...

Ipak, Zvezdan Terzić smatra da u ovom trenutku Zvezda nije spremna da se takmiči sa ekipama koje vrede po 500-600 miliona evra.

RepublikaFoto: Tanjug

- Imponuje nam što se Zvezda svrstava rame uz rame sa najvećim klubovima Evrope. Čast je čak i u teoriji naći se u odabranom društvu, ali ipak mislim da to nije realno. Kako je zamišljena ta superliga Evrope, deluje da će to biti takmičenje za najbogatije klubove koji imaju budžete i po pola milijarde evra i tu svako svakom može da bude od koristi. Mi koji imamo budžete od po 20-30 miliona evra moramo da se okrenemo drugim, realnijim rešenjima - smatra Terzić.

Funkcioner srpskog šampiona nedavno je pomenuo da podržava ideju osnivanja regionalne lige. Prema njegovim rečima, izvesnije je da klub sa "Marakane" bude deo takvog projekta.

- Pred UEFA su već iznete neke ideje o regionalnim ligama, a u jednoj takvoj mogla bi da se nađe i Crvena zvezda. Takve ideje najpre su zagovarale skandinavske zemlje i Holandija i Belgija. UEFA blagonaklono gleda na to, ali sve je to zasad samo ideja. Dakle, neće se desiti uskoro. Ipak, Zvezda i Partizan moraju da se okrenu ligi sa, recimo, Bugarima, Rumunima i Mađarima. U toj regionalnoj ligi mogla bi da učestvuju po četiri kluba iz Srbije, Bugarske, Rumunije i Mađarske. Bilo bi idealno da iz tog takmičenja postoji prohodnost ka evropskim kupovima. To je nešto što bi svima odgovaralo, jer naši budžeti su premali za Ligu šampiona i Ligu Evrope, a preveliki za domaća takmičenja. Dakle, potrebno nam je ovo rešenje. Naravno, trebalo bi razraditi ovu ideju sa nacionalnim savezima, tako da domaće lige ne izgube smisao - zaključuje Terzić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading