Reči koje odzvanjaju: Legende Zvezde se oprostile od Petka - Deki Stanković jednu rečenicu nikad neće zaboraviti!

Autor:

Sport

29.06.2020

16:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U 75. godini života preminuo je Ilija Petković, doajen srpskog i jugoslovenskog fudbala, a legende Crvene zvezde su se prisetile kakva je ljudska i sportska veličina bio čuveni Petko.

RepublikaFoto: Starsport
Ilija Petković

Dragan Džajić ga se seća kao velikog prijatelja.

– Pozvao sam Miljka Ristića da se raspitam o Petkovićevom zdravstvenom stanju, ali mi je posle 45 minuta javljeno da je preminuo. Teško mi je palo. Voleli smo da se družimo, da pričamo o fudbalu i drugim temama. Videli smo se pre petnaestak dana. Ko god ga je poznavao, nije mogao da ga ne poštuje i ne voli. Donosio je pozitivnu energiju, pravio je dobru atmosferu. Bio je pametan i duhovit čovek i zbog toga je bio omiljen u svakom društvu.

Prisetio se Džajić igračkih dana i saradnje na fudbalskom terenu sa Petkovićem.

– Žao mi je što nikad nije došao u Zvezdu. Bio je sjajan igrač koji se mnogo žrtvovao za srpski i jugoslovenski fudbal. Sećam se Evropskog prvenstva 1968. kada je malo falilo da osvojimo takmičenje. Bio je neprikosnoven po desnom krilu, odličan dribler i moj cimer iz tog vremena. Tužan sam zaista zbog toga što nas je napustio, emotivno će Džajić.

Vladimir Petrović Pižon se u narativnom tonu oprostio od svog velikog prijatelja.

– E moj Ilija, otišao si kod naših – Miljanića, Santrača i Antića, pozdravi mi ih. Kažu, igrate fudbal na nekom boljem mestu, a ja bih voleo da ste ovde. Bila mi je čast, a ne sramota, biti ti izmena na Svetskom prvenstvu 1974. godine. Bio si prijatelj za sve i veliki veseljak. Uvek si imao vic više od drugih. Umeo si da oraspoložiš igrače kad im je najteže, tvrdi Pižon.

Sportski direktor Zvezde Mitar Mrkela se prisetio dana kada je zakoračio u seniorski fudbal i toga koliko je uloga Ilije Petkovića bila važna u tom trenutku.

RepublikaFoto: Telegraf/DraganKadić
Mitar Mrkela

– Potresao me je odlazak Ilije Petkovića. To je čovek koji je mnogo uticao na mene i moju karijeru. Kad sam debitovao za OFK Beograd, ušao sam u igru umesto njega. On je imao 36 godina, a ja 16. Mnogo sam naučio od njega, bio je sjajan fudbaler i kapiten. Naše prijateljstvo je nastavljeno i kasnije, kroz rad u Fudbalskom savezu Srbije. Ilija je mnogo dao našem fudbalu, a mi to nećemo zaboraviti, emotivno će Mrkela.

Od Petkovića se oprostio i aktuelni šef stručnog štaba Dejan Stanković.

– Tužna i neprijatna vest o odlasku našeg Ilije Petkovića, samo nas je podsetila da dela ostaju iza nas zauvek. Tvoja dela će pamtiti fudbalski svet, a ja između ostalog i rečenicu: "Mali, opusti se, debitanti uvek igraju najbolje". Hvala ti za svaku lekciju i svaki osmeh. Počivaj u miru, sa setom u glasu će Stanković.

Potresla je vest Dušana Savića o preminuću Ilije Petkovića.

Više informacija iz rubrike sport pročitajte ovde.

– Pamtiću ga kao velikog čoveka, Srbina i sjajnog fudbalera. Širio je dobro raspoloženje i pozitivnu energiju. Na njega čovek nije mogao da se naljuti. Iznenadilo me je što nas je napustio. Mnogo me je to potreslo, ističe Savić.

Poslednji pozdrav Iliji Petkoviću poslao je i Vladimir Jugović.

– Veliki gubitak za naš fudbal, a pre svega za porodicu Petković. Ko god ga je poznavao, reći će vam da je bio sjajan čovek. Ove godine je preminuo i Radomir Antić. Polako odlazi stara garda našeg fudbala, emotivno će Jugović.

Setio se Zoran Filipović kakav je igrač bio Petković.

– Petković je uvek bio strah i trepet na terenu, znali smo to kad god smo trebali da igramo protiv OFK Beograda. Kasnije smo sarađivali u Fudbalskom savezu Srbije. Napustio nas je veliki čovek. Još uvek ne mogu da verujem da ga nema, sa setom u glasu će Filipović.

RepublikaFoto: Starsport
Zoran Filipović

Smrt Ilije Petkovića, potresla je i njegovog prijatelja i bivšeg fudbalera Crvene zvezde – Dragoslava Stepanovića.

– Čitam, gledam, listam štampu i još uvek ne verujem. Sve se nadam da je greška i da će se pojaviti njegovo ozareno lice. Bili smo sjajni prijatelji. Ilija je bio poseban. Duša i vezivno tkivo za grupu, klub, a kasnije i fenomenalan selektor za državu. Vodili su ga ljudskost i nesalomiv duh. Bio je svima na usluzi, požrtvovan i maksimalno emotivan. Hvala mu za godine prijateljstva i neka mu je večna slava, ističe Stepanović.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading